07/12/11 05:28
(http://www.azcheta.com/)

Полетът на свободния човек в “Полет над кукувиче гнездо”

Каквото и да кажа за “Полет над кукувиче гнездо” ще е малко. Книга, която разбунва духовете? Да. Книга, която не се страхува да обърне поглед към лудите и отношението към тях? Да. Книга, която разкрива жестокостите на Системата, която разрушава тялото, убива духа и отнема мъжествеността? Да. Книга за полета на свободния човек, който се престрашава да се изправи срещу нормите, срещу забраните, срещу откровения терор и да защити правото си да бъде различен? Твърдо да.

Самият Кен Кеси прекарва дълго време в клиника за психичноболни, разговаря с тях, разпитва ги, взима от техните лекарства и наблюдава болничния персонал. Авторът започва да изпитва симпатия към тези отвъргнати и изоставени хора, които обществото е заклеймило като “опасно различни”. В “Полет над кукувиче гнездо” американецът смело поставя своята позиция и я защитава – отношението към тези болни е безумно; те са подлагани на електрошокова терапия, лоботомия и силни лекарства, които Вземи тази книга с отстъпка!притъпяват емоциите, разрушават тялото и убиват духа. Тези хора не влизат в лудницата, за да оздравеят, а за да бъдат превърнати в бездушни болтчета в машината на Системата. Тяхната различност плаши. Тя е неудобна. Затова и трябва да бъде променена. А ако не е възможно, те завинаги остават изолирани и отделени от обществото, живеейки в своя малък ограничен свят, където нормални човешки нужди и удоволствия са им отказани.

В този несправедлив и безнадежден свят влиза бунтарът Рандъл Макмърфи. За да избяга от непосилния физически труд на полето, той се преструва на луд и избира болницата като по-малкото зло. Тук обаче той се натъква на Системата в най-жестокия и вид – сестра Рачед. Старшата, както със страхопочитание я нарича самият разказвач, индианецът Бромдън, е установила своя собствена диктатура. Тя контролира пациентите посредством заплахи, забрани и наказания. От време на време използва и “изпитани” методи от типа на електрошокова терапия. На пръв поглед тя лекува “Острите” (хората, които биха могли да се впишат в обществото), но изглежда сякаш с поведението си ги придвижва по-скоро към “Хрониците” (обречените да изживеят живота си в болницата). Всичко се променя, когато на бойното поле излиза Макмърфи. Със своята енергичност, буйност и чувство за хумор той променя атмосферата в лудницата. Показва на пациентите жестокостта на сестра Рачед, провокира ги да се борят срещу несправедливостта, да защитават правата си и да повярват, че различен не означава болен или виновен.

Това е и полетът на Макмърфи и останалите “луди”. Те правят смела крачка напред, срещу Системата, срещу обществото, срещу самите себе си. Те съзнателно избират да се впуснат в опасна борба, чийто изход е неясен. Кой побеждава, системата в лицето на сестра Рачед или справедливостта? На този въпрос всеки трябва да си отговори сам. По-важното е че в “Полет над кукувиче гнездо” Киси защитава правото да бъдем различни, особени, непривични, странни, провокиращи, дори и малко луди. Това е единствения начин да победим Системата, която със всички сили се стреми да ни превърне в “зайци”.

Вижте и ревюто на Катерина Жечева за "Полет над кукувиче гнездо"

Вземи тази книга с отстъпка!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване