07/14/11 10:46
(http://www.azcheta.com/)

Дан Браун - най-даряван автор на Острова

Книгите на автора на „Шифърът на Леонардо” – Дан Браун, вече трета година държат челни позиции в класацията на най-често дарявани книги в магазините на благотворителната организация Oxfarm във Великобритания, споделя електронното издание на The Guardian.

Романите на Стефани Майър за вампири-вегетарианци и любовните трепети на тийнейджърите се превърнаха в бестселъри по целия свят, но читателите от острова очевидно нямат желание да пазят хартиените копия на книгите у дома си. Именно по тази причина Майър заема четвърто място в анти-класацията. „Здрач”, заедно с всичките си продължения на романа, също попада в петицата най-дарявани книги, който се озовават на рафтовете в магазините Oxfam.

Между Браун и Майър, стоят авторът на популярни криминални романи – Иън Ранкин и водещият на телевизионното шоу Top Gear – Джеръми Кларксън. Не е рядкост читателите да дарят на организацията и някоя от множеството книги на Стивън Кинг, както и любовните романи на Джаки Колинс.

Интересното е, че в списъците на най-продаваните книги в магазините Oxfam, се откриват същите имена. Тук Стефани Майър и Дан Браун съвсем леко са изпреварени от Стиг Ларшон и Софи Кинсела, но за сметка на това водят пред сър Тери Пратчет и самата Джоан Роулинг. Най-продаваният миналата година Иън Ранкин пък през 2011 е извън челната десетка.

„Изключително сме благодарни на онези, които даряват прочетени книги в магазините ни – коментира директорът продажби на Oxfam Дейвид Маккалоу. – Забавно е да се наблюдава как читателските предпочитания се променят след всяка изминала година. Тази година Стефани Майър е автор, стоящ на четвърто място по най-често връщани, както отново на четвърто място и по най-често купувани книги. Това е удивително.”

Благодарноста на представителите на благотворителната организация не е случайна – в Oxfam отбелязват, че парите от продажбата само на две книги, могат да осигурят дневно лечение на един болен от ХИВ/СПИН в Южна Африка, а продажба на три книги – да спонсорира десетдневна прехрана на семейство в извънредна ситуация (цунами, земетресение и др.). Със средствата, осигурени от пет продадени книги, може да се закупи телефон за връзка с медицински екип на Бърза помощ в Гана и т.н.

В рамките на книжния фестивал на Oxfam, който тази година ще се проведе до 17 юли, организацията разчита да получи голяма финансова подкрепа. През миналата година, именно с помощта на разпродажба на книги, бяха събрани над 400 хиляди лири.

Най-дарявани автори през 2011 година (в скоби – позицията им в класацията през 2010г.): 

  1. Дан Браун (1)
  2. Иън Ранкин (2)
  3. Джеръми Кларксън (8)
  4. Стефани Майер (нова в класацията)
  5. Александър Маккол Смит (4)
  6. Стивън Кинг (нов в класацията)
  7. Мейв Бинчи (9)
  8. Джеймс Патерсън (нов в класацията)
  9. Джоан Роулинг (7)
  10. Джаки Колинс (нова в класацията)

Най-продавани автори през 2011 година (в скоби – позицията им в класацията през 2010 г.):

  1. Стиг Ларшон (2)
  2. Софи Кинсела (нов в класацията)
  3. Дан Браун (10)
  4. Стефани Майър (4)
  5. Тери Пратчет (8)
  6. Джоан Роулинг (3)
  7. Милс и Буун (нов в класацията)
  8. Джоана Тролъп (нов в класацията)
  9. Александър Маккол Смит (нов в класацията)
  10. Джеймс Патерсън (7)


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване