07/14/11 21:57
(http://greentech-bg.net/)

Франция, Япония и Кувейт планират бъдеще без ядрена енергия

Японският премиер Наото Кан заяви, че страната трябва да намали или напълно да прекрати своята зависимост от ядрената енергетика; Кувейт се отказва от своите намерения да строи ядрени реактори;Франция разглежда сценарии за пълно или частично дефазиране на ядрената си енергетика и забрани със закон хидравличното разбиване при търсене и добив на газ и петрол.

Вчера Японският премиер Наото Кан заяви на специална пресконференция, че страната трябва „да си постави за цел да изгради общество, което може да съществува без ядрена енергетика.“ Той  обяви за несъстоятелен  поддържания с години мит за безопасността на ядрената енергетика: „Опитът ми след инцидента от 11 март показва, че рискът при ядрената енергия е прекалено голям. Той включва технология, която не може да бъде контролирана съобразно съвременните схващания за безопасност“.

В същото време в авариралата ядрена централа във Фукушима успешното стабилизиране на реакторите е все още далеч. Според програмата на ТЕРСО „cold shutdown“ може да се очаква чак през 2012 година, а разчистването на централата ще отнеме десетилетия. Последните проучвания на общественото мнение сочат че 77% от японците искат страната да затвори ядрените си централи. 34 000 деца в град Фукушима, на 60 километра от авариралата централа, на възраст от 5 до 16-годишна възраст се очаква наесен да получат персонални дозиметри за регистриране на нивата на облъчване.

Кувейт няма интерес да притежава ядрени технологии и да ги ползва за енергийни нужди“ – заяви преди дни вицепремиерът и външен министър на страната  Dr. Mohammad Al-Sabah. Миналата есен обаче страната възнамеряваше да построи 4 реактора. ОАЕ, Йордания и Саудитска Арабия също имат намерения да изграждат ядрени мощности, което напомня една от основните опасности на ядрената индустрия – възможността технологията да се ползва за изработване на оръжия в страни с нестабилни режими, което я прави още по-опасна и неконтролируема.

(Reuters) – Енергийният министър на Франция Eric Besson обяви в края на миналата седмица, че в проучване за енергийната стратегия на страната до 2050 година ще се вземе предвид възможността за съкращаване или пълно прекратяване на ядрената енергетика в страната. Независимо, че това е само един от възможните сценарии, самият факт че страната, сочена като христоматиен пример за широко използване на ядрена енергия в енергийния си микс, официално допуска да се раздели със своята ядрена слава, е повече от забележителен. През 2010 година 74% от електричеството във Франция е произведено в АЕЦ; страната разполага с 58 реактора в 19 централи, всичките управлявани от държавната компания EDF.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че 3/4 от французите искат страната да затвори своите ядрени реактори и само 22% подкрепят опасната технология. В същото време през пролетта на 2012 година предстоят президентски избори в страната. Едва ли управляващите в Париж не са забелязали тежките изборни загуби в съседна Германия по-рано тази година, където германците наказаха жестоко управляващите за техния рязък завой по посока на удължаване живота на стареещите ядрени реактори.

 

Още една забележителна новина от Франция: в края на юни френският парламент гласува закон, с който обяви за незаконно използването на хидравлично разбиване като технология за добив на шистов газ и петрол. Франция е първата държава в света, която забранява изключително спорната от екологична гледна точка технология. Само преди дни

След приемането на закона ще бъдат отнети разрешителните за търсене и добив на газ на всички компании, които вече са получили такива, ако не декларират, че няма да използват хидравлично разбиване. Използването на забранената технология ще бъде наказвано с глоби и затвор. Новият закон беше одобрен със 176 на 151 гласа. Законопроектът се движи между долната и горната камара на Парламента от март тази година.

При хидравличното разбиване(Fracking) смеси от вода, пясък и над 500 различни химикали, повечето от които са токсични,се инжектират под високо налягане с цел разбиване на скалите и освобождаване на съдържащите се в тях петрол или газ. Една голяма част от използваните химически агенти преминават в подпочвените води и замърсяват кладенците и питейната вода в районите, където се прилага технологията.

 

Публикувана на 07/14/11 21:57 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/6COaqRKqHQw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване