07/24/11 23:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Салата от краставици, шамфъстък и плодове от черница

Винаги са ми привличали вниманието по-нестандартни и включващи плод салати. След горещите предложения и очарователната торта имам нужда от нещо успокояващо и не толкова ангажиращо, като например някаква лека салата с малко, добре охладено бяло вино или розе. И именно заради това обичам лятото. Самото лято е неангажиращо. Градът е празен. Ангажиментите намаляват. Спокойно е. Ваканционно съм настроена вече и аз. Не пазарувам по много, за да не остава след заминаването ми. Приготвям леки и семпли вечери, дори не ям толкова сладко, колкото през студените месеци. И тъй, както се подготвям за поредното гастрономическо пътешествие си мисля, че каквото било досега – било.

Като за сбогуване, избирам да опитам за последно една от набелязаните рецепти от книгите на Силвена Роу. Сбогуване за този сезон. За периода, в който с огромно удоволствие се наслаждавах на нейните рецепти в източен стил. И точно сега му е времето за тази рецепта. С плодове от черница.

Силвена Роу приготвя тази рецепта по интересен и нестандартен начин, като счуква краставиците, така че те да се разтрошат на парчета. Не обяснява каква е идеята на тази технология, но според мен по този начин те запазват максимално вкусът си и обогатяват дресинга със собствената си вода.

Не опитах точно този начин, а нарязах краставиците на дълги парчета. Тогава си спомних летата на село, когато откъсвахме свежите краставици от градината, разрязвахме ги на четири по дължина, посолявахме с малко сол и се наслаждавахме на хрупкавия и сочен снак в късния следобед.

По някое време се покатервахме и на черницата – голямо дърво на двора, до което стигахме единствено след като успеем да се качим върху навеса за дърва. Но успеем ли, пред очите ни изникваха сладки, узрели дуди (ти как наричаш плода на черницата?), които вече достигахме с лекота. Щом хванехме някой клон, презрелите плодове падаха бързо на земята,  и с още по-голяма бързина кокошките дотичваха под дървото и пируваха. (Пиша в множествено число, защото ние, сме аз и брат ми.)

Обичам да ям плодове от черница, но никога не ми е хрумвало да ги сготвя. Миналата година, баща ми направи сладко от дуди, на което много се изненадах, но и харесах. Със сладкото допълних един чийзкейк. Преди време и сок си правехме. Но не сме ги добавяли нито в десерт, нито в ястие. Никой не ни е подсказал, че може.

Салата от краставици, шамфъстък и плодове от черница

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Дозите са за 4 порции.

Продукти:

  • 3-4 малки краставици
  • 100 гр. кисело мляко
  • 40 гр. шамфъстък (по желание леко запечен в сух тиган)
  • 20 гр. прясна мента, нарязана на ситно
  • 4-5 стръка пресен копър, нарязан на ситно
  • 4 супени лъжици сос от нар
  • 6-8 плода от черница (аз сложих повече)
  • сол и черен пипер

Краставиците се нарязват на четвъртини по дължина, след това на парчета по 5-6 см. Смесват се с киселото мляко, шамфъстъка, ментата и копъра. Посоляват се сол и черен пипер на вкус. Разбъркват се внимателно. Разпределят се в купички. Поръсват се със соса от нар и се гарнират с пресни плодове от черница (дуди).

„If you wish to grab the sun, first sink deep into the land, my friend, thus does the tree by its roots when reaching for the clouds with fragrant flowers and tasty fruit.“

Mahmoud Darwish

Прекрасно като за сбогуване! За този сезон! Защото сега, на моя хоризонт е най-гастрономическата страна, където смятам да разбера повече за вкусовете. О, и да ям много макарони.

П.П. Цитатът е от книгата на Силвена Роу, под тази рецепта. Как да не я обикнеш!

Съществува някаква загадъчна история около плодовете на черницата. Преди да вкусиш първия си плод за сезона, трябва да си пожелаеш нещо. Било задължително!

Оставам тук и отговарям на всички твои (кулинарни) въпроси.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Салата от краставици, шамфъстък и плодове от черница от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 07/24/11 23:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/CffoHV5D21A/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване