07/26/11 10:52
(http://www.azcheta.com/)

Симпатични герои в "Човекът със сините кръгове"

"Човекът със сините кръгове" на Фред Варгас е криминална история, в която романтичното преобладава. Доста сполучлив резултат, по мое мнение. Но не се заблуждавайте, освен романтика в тази книга има много повече...

Какво точно - непредвидима до последната страница мистерия; подвеждащи обрати; тайнствена личност, чертаеща тебеширени кръгове из Париж; почти алкохолизиран инспектор, отглеждащ сам два чифта близнаци + още едно дете; красив слепец, заливащ света с ирония и злобни подмятания; възрастна дама, която все се надява да намери своята половинка в живота. И разбира се - двамата главни герои.

Комисар Адамсберг до последно не спря да ми напомня за мой телевизионен любимец - инспектор Коломбо. На пръв поглед бавен, муден, неориентиран, невнимаващ, но надарен с изключителен нюх и интуиция, с които разплита случая. Обаятелна личност, която омагьосва (без да иска) всички около себе си. Тук е и океаноложката Матилд - добродушна и добронамерена личност, която се увлича от хобито си - да следи непознати хора по улицата и да си води бележки. Напълно отдадена на рибите и подводния живот; сякаш единствено там се чувства в "свои води". Образът й много ми напомняше за този на Изабел Далхаузи от "Неделният клуб по философия" на Алезандър Маккол Смит - жена, която с интерес следи случващото се наоколо и помага с каквото може.

Образите в "Човекът със сините кръгове" са характерни и се запомнят лесно. Предполагам, че в другите книги за комисар Адамсберг ще научим още неща за тях. Хареса ми остроумието им, макар че, да си призная, леко се подразних, че сякаш всеки от тях бе завършил курс по красноречие. Никой не остава длъжен на другите, а това май не е съвсем реално.

И все пак като цяло съм доволен. Авторката, Фред Варгас, не се впуска в излишни кървави детайли и криминални тънкости, а се съсредоточава върху това, което с лекота й се отдава - да изгради любопитни отношения между героите. И да гарнира всичко това с един почти вълшебен лиричен завършек.

Вижте и още една гледна точка за "Човекът със сините кръгове" на Фред Варгас от Ники Стоянов.

Вземи тази книга с отстъпка!

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване