07/30/11 15:00
(http://www.azcheta.com/)

10 необичайни книжарници, на които да се насладите - част 1

Знаем, че е събота. Знаем, че четенето ви е страст. Затова и този уикенд ще ви покажем нещо, което ни вдъхновява цяла седмица, накара ни да се размечтаем, не само за пътуване и книги, но да видим и такива впечатляващи книжарници и на родна земя.

Предлагаме ви 10-те най-необичайни книжарници по света, селектирани от Емили Темпъл и сайтът flavorwire.com.

Преводът е на нашия нов редактор Димитър Аврамов

I. Несъществуващата книжарница
/Brazenhead Books/

Запознатите с тайната на Майкъл Сайденберг (Michael Seidenberg) шушукат по темата от доста време. След като наема на помещението, което ползвал в Бруклин, скочил до небесата, Сайденберг преместил книжарницата си за употребявани книги в своя апартамент, разположен на първия етаж в Upper East Side. Там тя съществува инкогнито дори за живеещите в същата сграда. "Оказионните  книжарници бяха забранени" казва Сайденберг, "място за тях няма. Хората казват: Barnes & Noble ви отвяха, нали? Не, високите цени на наемите ни отвяха!” За тайната книжарница Майкъл казва: "Не за това мечтаех. Не съм планирал да създам книжарница, която  никой да не знае къде се намира". А това е точно така. Макар че ако искате да я посетите, само трябва да си уговорите среща  със Сайденберг. Номерът му е в указателя.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

II. Шлепът на книгите
/The Book Barge/

Ахой, банда! (Ahoy, mateys!) Скачайте на борда на "Шлепът на книгите" - плаваща книжарница, пореща британските водни пътища с  гръмките 6 км/ч (макар в по-голяма част от времето да си стои закотвена край Стафордшир). Вдъхновена от движението "Бързай  бавно" , собственичката Сара Хеншоу обяснява: “Стремим се да предложим спокоен, по-малко забързан начин на живот - ленива отмора, чаша чай,  разговори, културни събития и разбира се всичко това да е гарнирано с неподражаема покупка на книга. Със създаването на  такова уникално място, клиентът трябва да усети, че независимите книжарници могат да предложат едно далеч по-вълнуващо  пазаруване от това, което получава онлайн или в супермаркетите.” Вълнение по вълните? Дори самата алитерация звучи интригуващо.

III. Употребявани и редки книги "Джон Кинг"
/John King Used and Rare Books/

Построена в изоставена фабрика за ръкавици от 1940г. в Детройт, Мичиган, книжарницата на Джон Кинг е пететажен книжен  лабиринт, изобилстващ от скърцащи дървени греди, картонени табели и ръчно правени скици. Голяма част от надписите на  фабриката все още са запазени. И макар отвън сградата да изглежда така, сякаш там е сниман филмът "Убийствен пъзел" от 76г.,  много е вероятно вътре да откриете редки първи издания на книги с изчерпан тираж, които сте търсили навсякъде. Пожелаваме ви  успех.

IV. Уруеня, "Имението на Книгата"
/Uruena, “La Villa del Libro”/

“Имението на Книгата” е средновековна хасиенда с население от 200 души, разположена на хълм в провинция Кастилия, Испания.  Гордостта на това имение е музей, посветен на развитието на книгата, както и множество книжарници за редки книги, които  привличат библиофили от цял свят. Това е цяло градче (или ако ви харесва повече - замък), посветено на историята на книгата  и книжния пазар. Както и да го наричате, мястото е особено готино.

V.Къщата от книги
/Livraria da Vila/

Тази книжарница в Сао Пауло с безупречния си дизайн оставя впечатление, че е направена от книги. Предните врати са действащи  лавици, а целите стени са изцяло покрити с книги. Накъдето и да погледнеш - все книги, включително и в големи дупки на  тавана, използвани като допълнително място. Въпреки че е една от най-малко провокиращите книжарници в нашия списък, смятаме, че естетическото съчетаване на форма и функционалност е просто забележителна. Освен това заслужава адмирации фактът, че  книжарница, използваща всеки свободен метър за разполагане на книги, успява да изглежда толкова бляскаво и подредено.

 

 

В неделя продължаваме с втората част от 10 необичайни книжарници, на които да се насладите :)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване