07/30/11 10:56
(http://delibertate.info/)

Интернет в Турция: да, но само с филтър

Photo by decafeined on Flickr
Turkey's Internet Censorship Controversy
Имам спомена, че в последните година – година и половина бях попадал на доста материали, описващи цензурата, с която се сблъскват потребителите на интернет в Турция, но ги отминавах без да им отдавам някакво по-особено значение.

Отваряйки Google Reader днес вниманието ми привлече анализът на турския адвокат Omer Bayraktar, посветен на очакваното тотално филтриране на интернет в Турция.

Материалът му е озаглавен Turkey: Pandora’s Box will be opened shortly… и поднася на читателите си некои многозанимателни информации.

Така на пример може да се прочете, че турската Служба за информационни технологии (Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu, BTK), която изглежда има ролята на нашата КРС, e разпоредила задължителната употреба на интернет филтри.

Решението й влиза в сила от 22 август 2011 и задължава интернет потребителите да инсталират един от четирите разработени от BTK filtering packages.

Отказът да се ползва поне един от тези филтри или неговото техническо заобикаляне подлежат на наказателна отговорност.

Вероятно взимането на това решение е било съпътсвано от политически консенсус, защото Bayraktar споменава единствено протестите на самоорганизирали се младежи в Истанбул.

Не е нужно да си запален защитник на човешките права, за да осъзнаеш че планираната мярка засяга пряко и непропорционално свободата на словото, на информацията и на личната неприкосновеност.

Не без известна доза цинизъм си представям очаквания след влизането в сила на разпоредбата спектакъл като многообещаващ – Турция е членка в Съвета на Европа и като такава подлежи на юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека.

До сега налаганата частична интернет цензура вече доведе до делата Yildirim vs Turkey и Akdeniz vs Turkey пред Съда в Страсбург. Въпросът какво ще бъде съдържанието на решенията става все по-актуален предвид задаващия се тотален контрол.

На какъв ли отзвук ще станем свидетели с оглед на турските преговори с Европейския Съюз? Цензурата, поне както са я замислили турците със сигурност не отговаря на възнасяните от тандема Merkel/Sarkozy в турския контекст общоевропейски ценности

Апропо, каква би била реакция ви, ако подобна цензура се въведе у нас?

No related posts.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване