08/03/11 11:20
(http://www.bivol.bg/)

Златев, Борисов, Живков - точка на пресичане - Правец

pravec

България все още се командва от Правец, дори днес след повече от 20 години на Преход. Също като по времето на Тодор Живков. Напомни ни го публично шефът на "ЛУКОЙЛ България"– Валентин ЗЛАТЕВ.

Каква е технологията на това постоянство или безвремие ...

Ако и вие си задавате този въпрос, част от отговорите се намират на страниците на книгата"ПРАВЕЦ. ХРОНИКИТЕ НА ЧАСТНИЯ ГРАД", която вече е на пазара.

В нея ще прочетете:

Как емблематичният Правец – градът на Тодор Живков и първите български компютри се превърна в един от "частните градове" на България.

Каква е причината медиите да се отнасят към темата за Правец и случващото се зад табелата с надписа на града като към покойник – или добро или ... нищо.

Как се живее в европейски "частен град".

Как изглежда едно от истинските лица на октопода.

Как се става първокласен частен инвеститор с ... държавни пари.

Каква е формулата, по която Васил Златев, кмет на Правец по времето на Тодор Живков и баща на Валентин Златев, от осъден в първите години на демокрацията се изкачи до престижното пето място в топ 100 на най-богатите българи за 2010 г.

И още за технологията на властта и зависимостите.

"ПРАВЕЦ. ХРОНИКИТЕ НА ЧАСТНИЯ ГРАД", се издава от  Сдружение за насърчаване на гражданската активност.

Свалете книгата в PDF формат тук. (4MB)

Биволъ припомня как е характеризиран Валентин Златев в американските дипломатически доклади:

В доклад за българската мафия на посланик Пардю от 2005 г. се твърди, че чрез Валентин Златев Лукойл е свързана с организираната престъпност:

Представител на ЛУКОЙЛ за България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на нефт за България. Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.

Друг секретен доклад на посланик Байърли от 2006 г. набляга на тясната връзка на премиера със Златев със следните думи:

"14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда "танто-за-танто", публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."

Публикувана на 08/03/11 11:20 http://www.bivol.bg/pravec.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване