08/03/11 17:24
(http://www.azcheta.com/)

"София: Поетики 2011" - изпращане на лятото

Ако въобще може да се каже, че краят на лятото си има и добра страна, то това несъмнено е заявката за още един културен сезон. Хората на изкуството се завръщат в столицата след лятната пауза, която прекараха, пръснати по морета, планини, стоп-обиколки и други приключения. Наред с концертите, изложбите и театралните представления, ни очакват есен, зима и пролет, преизпълнени с литературни четения на открито и на закрито, в зали и кръчми, добре отрепетирани или пък импровизирани – и всичките прекрасни.

Именно този сезон открива петото издание на „София: Поетики 2011“ - единственият по рода си поетичен фестивал, превърнал се в международен. След като тази година имаха и пролетно издание, есенните „Поетики“ ще се проведат на 27 август (събота) на емблематичното Езеро с лилиите в Борисовата градина.

Текстове, както си му е редът, ще четат вече утвърдени и тепърва пробиващи български автори – можете да се запознаете с пълния им списък на страницата на събитието в Читалнята. „Саундтракът“ също ще бъде впечатляващ – осигурен от изключително поетични формации като Nasekomix, Блуба Лу, КсеТоФон, Котки под коли, wayab и др. Визията е от студио „Даухаус“. Гости за фестивала ще пристигнат от САЩ, Израел, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Македония.

Вечерта на 27 август ще протече в четири блока. Първи ще се представят прозаици, номинирани за национални литературни награди в периода от предишното издание на фестивала до сегашното. Четенията ще се съпровождат от диджей-сетове. Ще последва предпремиерно представяне на откъси от алтернативни театрални постановки или танц театър, както и рецитал на чуждестранните гости на фестивала, като между изпълненията им ще звучи експериментален джаз. През цялото това време на LED-екрана ще се прожектират произведения на визуални артисти. Четвъртата, същинска част на феста, ще започне около 19 ч. По регламент поетите четат по едно стихотворение, а след всеки две изпълнения поканените групи свирят по едно парче. На финала публиката избира своя фаворит сред поетите, който получава наградата на фестивала, в размер на годината на провеждане – в случая 2011 лв.

Заедно с основните събития, по време на фестивала ще се състоят представяния и рецитали на чуждестранните гости, дискусии, кръгли маси, раздаване на автографи и афтърпарти на 28 август (неделя), по време на което ще бъде връчена наградата на „София: Поетики“ и ще бъде обявена темата за пролетното издание през 2012 г.

Виж събитието в Читалнята и изгледай още веднъж най-интересното от миналогодишното издание на "София: Поетики" в Борисовата градина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване