08/04/11 14:30
(http://www.azcheta.com/)

Кралят на Саудитска Арабия с нов план за библиотеките

Покровителят на Двете свeщени джамии крал Абдула бин Абдулазиз ал Сауд одобри план за обновление на обществените библиотеки в Саудитска Арабия, съобщиха от информационния център на саудитското посолство в САЩ. Планът включва актуализиране и дигитализиране на повече от 80 библиотеки в цялото кралство през следващите пет години и е на обща стойност 150 млн. саудитски риала ($40 млн).

„Този проект е пример за ангажираността на Саудитска Арабия народът й да разшири и подобри възможностите за образование“, каза саудитският посланик в Съединените щати Адел бин Ахмед Джубер. „Това ще увеличи сериозно достъпа до образователните ресурси в кралството.“

За да откликне на нуждите на подрастващото младо поколение, правителството отпуска около 25% от годишния си бюджет за образователни инициативи. Днес в Саудитска Арабия има 24 държавни университета, около 30 частни висши учебни заведения и повече от 26 000 начални училища, за които са запланувани и още иновации. Системата е отворена за всички граждани и осигурява безплатно обучение, книги и здравни услуги.

Като допълнение към домашните образователни програми крал Абдула е открил начин да осигури на саудитските младежи достъп до най-добрите университета в света чрез своята стипендиантска програма. Правителството вече е предложило стипендии на повече от 120 000 студенти по света.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване