08/07/11 09:30
(http://www.azcheta.com/)

САЩ се включва в Световната нощ на книгите през 2012

Световната нощ на книгите ще премине от другата страна на океана през следващата 2012 година. Британската благотворителна инициатива, която на 5 март тази година раздаде 1 000 000 книги по случай Деня на книгата във Великобритания ще се проведе и в САЩ, като се променя и датата на провеждането - 23 април – Световния ден на книгата и авторското право. Целта на организаторите е да раздадат отново един милион книги в цялата страна и да превърнат Нощта на книгите в още по-голям празник за всички, които обичат да четат.

За изпълнителен директор на кампанията "Световна нощ на книгите" в Америка е избран Карл Ленърдс, който до сега заемаше поста вицепрезидент на маркетинговия отдел по продажби на дребно на HarperCollins. За решението си да приеме поста, Ленърдс казва: „Обичах всичко по време на работата си в Harper. Книгите, хората, всичко. Тъжно ми е да си тръгна, но не мога да изпусна шанса да съм част от едно толкова вълнуващо преживяване като Световната нощ на книгите в Америка. Имаме за основа страхотния успех на кампанията във Великобритания, но сме все още в началото на планирането на събитието тук.”

Създателят на Световната нощ на книгите Джейми Бинг пък изказва задоволствието си по повод разрастването на кампанията: „Винаги сме се надявали, че Световната нощ на книгите ще се превърне в световна инициатива, която да израстне до името си.

Първата Световна нощ на книгите се състоя във Великобритания, където един милион книги бяха раздадени на територията на Обединенто кралство и Ирландия. В раздаването бяха включени 40 000 екземпляра на 25 различни книги, подбрани от редакторско жури. След тазгодишното събитие, The Bookseller оповести, че продажбите на заглавията, включени в кампанията, са се покачили значително.

Планирането и подготовката на Световната нощ на книгите в Америка все още е в начална фаз, но всеки може да вземе участие в организирането на английското събитие, като номинира любими свои заглавия за финалния избор от 25 книги на официалния сайт на кампанията. Избраните книги за Англия, одобрени от редакторския комитет с председател Трейси Шевалие, ще бъдат обявени на Панаира на книгата във Франкфурт, на 12-и октомври.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване