08/18/11 09:31
(http://komitata.blogspot.com)

Бий самара

Снимката е от Албена, където положението въобще не е толкова зле.

Туризмът в България ми е една от любимите теми. Не просто защото съм на служба на антибългарската кампания (майтап бе, ей, майтап!), ами и защото след като се запознах със състоянието на туризма в съседните страни, много ми се иска и в у нас нравите и практиките в туризма да се очовечат.

Туристическа иновация беше родена в Слънчев бряг:

На фона на дебата за цялостния образ на туризма и постоянните инциденти и оплаквания в големите курорти по морето в последните дни беше лансирана нова идея - да бъде създаден черен списък на компаниите, водещи "алкохолни" туристи в страната. За нея съобщи членът на съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов, цитиран от "Дарик радио". източник

На някои хора май много им бяга икономическата логика. Туроператорът е агент, който свързва човека, предоставящ туристически продукт, с клиента, който иска да го използва. Тия работи с черните списъци не са по-ефикасни от това, да убиеш вестоноцеса с лошата вест.

Значи, да преброим на пръсти –

  • На Слънчев бряг имаме едни огромни бетонни кошери, 
  • Хубав плаж, но пренаселен. Капанчета, музиката дъни на макс по всяко време на денонощието.
  • Липса на паркоместа, стрес, проблеми с инфраструктурата.
  • Алкохолът е евтин.
  • Платената любов май е достъпна.
Ако това се предлага там, какво точно очакваме да се търси?!

Ако на Слънчев бряг хората ходят, за да се напият евтино, то няма да ходят да търсят спокойствие, чистота, природа. 

Напоследък се води и някаква странна война в медиите срещу ол-инклузива (това означава всичко включено в цената - и спането, и храната, понякога и алкохола). Аз не съм против този метод за правене на туризъм, нека всеки решава сам как да прибира парите на туристите си, против порочните бизнес практики в него съм. Неизвестно как, в Турция и Египет много добре се справят с тоя вид туризъм (с най-прекрасни впечатления съм, особено от Египет), а пък в Гърция успяват да развият други типове туризъм и пак им се получава. Ако някой е бил толкова тъп да се набута да плаща рекет на морската мафия за заведение между няколко такива хотела, не мога да го мисля.

Тъжното е, че в обозримо бъдеще на Слънчев бряг не виждам какъв друг тип туризъм може да се пръкне, без да се очовечи малко обстановката. Например, част от хотелиерите могат да купят хотели на конкуренцията и да ги разрушат. Чувам, че се продавали евтинко.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване