08/19/11 16:06
(http://greentech-bg.net/)

Южна Африка удължава мораториума над хидравличното разбиване

В четвъртък Министърът на минното дело в Южна Африка Susan Shabangu обяви, че до началото на следващата година няма да бъде взето решение по противоречивите проекти за проучване за шистов газ и сегашният мораториум се удължава с нови 6 месеца. Замразяват се всички нови заявки и няма да има решения по вече постъпилите по-рано през годината, докато специално назначена комисия не проведе проучвания по метода хидравлично разбиване или т.н. „fracking“.

„Уверявам ви, че ако започне да се използва хидравлично разбиване в областта Karoo, ние ще отчетем всички интереси. Ние ще дойдем при хората.“ – заяви още тя.

Англо-холандският енергиен гигант S е сред няколкото компании, които искат да проведат проучвания за шистов газ, което предизвика вълна от екологични опасения.

„Южна Африка няма да приема никакви решения по отношение на хидравличното разбиване преди края на февруари 2012 г. Също така след като доклада на комисията бъде готов, ще има публични обсъждания.“ Докладът се очаква да бъде предоставен на правителството до края на септември.

Хидравличното разбиване включва изпомпване под високо налягане на вода, пясък и коктейл от над 500 химикала на голяма дълбочина, за да бъде освободен газът в скалите. Първоначално разглеждана като метод за извличане на нови енергийни ресурси, понастоящем тази техника среща отпор в няколко държави, сред които и Франция.

По материали от: energy-daily

Публикувана на 08/19/11 16:06 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/zO98VqEsBWg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване