08/23/11 14:44
(http://www.azcheta.com/)

Американци направиха книга-хибрид

Независимата американска издателска къща MelvilleHouse Publishing пусна в продажба хибридни книги, съчетаващи печатни и електронни издания, съобщи Publishing Perspectives. HybridBook представляват хартиени книги с вградени QR-кодове, могат да осигурят незабавен свободен достъп до допълнителен дигитален материал, включващ есета, карти, илюстрации и дори рецепти.

Книгите се активират чрез скенери за все по-разпространените QR-кодове, които се срещат като приложения в смартфоните и таблетите. QR технологията, която специалистите сочат за наследник на баркодовете, позволява чрез двуизмерни изображения да се съхранява много повече информация за продуктите, включително данни, снимки, хиперлинкове и друго мултимедийно съдържание.

„Нашата цел е да включим забавно, впечатляващо, необикновено и иновативно съдържание, за да представим класически заглавия в нова, свежа светлина. Прегръщаме идеята за дигиталината книга като цяло и искаме да демонстрираме, че тя и печатните издания могат да съществуват заедно”, казва Денис Лой Джонсън, основател на MelvilleHouse Publishing.

Първите книги-хибрид, които издателството ще пусне в продажба, са част от поредицата “The Duel x 5”, включваща пет новели, всички носещи заглавието “The Duel”, но дело на различни автори – Чехов, Конрад, Куприн, Клайст, Казанова. Проектът се заражда като идея на Пол Оливър, маркетингов мениджър на MelvilleHouse, който влага доста усилия в него.

В свое интервю за Publishing Perspectives Денис Джонсън дава красноречиво обяснение за самата идея: „Търсехме нови начини да работим по-тясно с независими книготърговци и да осъществяваме проекти, свързани с продажбата на книги на дребно. Това включваше и намирането на нови начини да помогнем на книжарите да продават книги, а на клиентите – да разберат, че все още могат да помогнат на независимите книготърговци да продават книги”.

В бъдеще, от проекта HybridBook можем да очакваме и остатъка от серията „Art of the Novella”, която ще се разпростре в общо 43 книги. Джонсън споделя, че доста често илюстрациите и останалата „развлекателна” част са по-обемен материал от самата книга, към която са „прикрепени”. Чудесен пример за това е новелата на Клайст, която е в обем от 80 страници, но допълнителните материали към нея са стотици страници.

В момента проектът на MelvilleHouse Publishing се промотира сред потребителите на официалната Facebook-страница на издателството. Всеки, който „хареса” страницата, получава безплатно първата книжка от поредицата „The Duel x 5” – новелата на Джоузеф Конрад.

Аз чета също ползва QR-кодове, като например този код, който, сниман с мобилен телефон с вграден QR-четец, ще ви отведе на страницата на сайта във Facebook.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване