09/02/11 11:49
(http://www.gorichka.bg/)

Горичкa Филм Фест: Р. Кенер, М. Полън и Е. Шлосер - мозъците зад Хранa ООД

Обичате храната, нали? А знаете ли от къде идва, как е произведена и какви съставки съдържа? Над подобни въпроси са размишлявали Робърт Кенер, Майкъл Полън и Ерик Шлосер. Трудът им е събран в номинираната за Оскар, американска продукция Храна ООД,(Food, Inc), която зрителите на Горичка Филм Фест ще имат възможността да гледат на 18 Септември от 19:00 часа в кино Одеон. Ако искате да се присъедините, побързайте към магазини Биомаг за билети. Алтернативният вариант е да си ги набавите онлайн.Днес ви предлагаме кратки интервюта с трите важни фигури, направили Храна ООД възможен.

“Имат вида на домат - формата, цвета и мириса са същите, но доматите днес нямат вкус на домати”. Казаното от режисьора Робърт Кенер ни е добре познато. Той смята, че без хората да разберат, в последните десетилетия храната е претърпяла значителна трансформация. Това което силно го интересува е от къде идват продуктите, които консумираме: как са отгледани и при какви условия са приготвени. Въпросът служи за отправна точка при заснемането на Храна ООД.

Гласът зад кадър, Майкъл Полън пояснява: “ Филмът свързва факти: защо в САЩ се отглежда толкова много царевица, защо газираните напитки са толкова евтини, защо случаите на диабет се увеличават с нечувани темпове? Всичко това не е случайно - храната ни разболява”. Пазаруването в супермаркетите може да отнеме часове, но това не се дължи на изобилието. То е само привидно. Истината е, че повечето артикули са умно пренаредени рецепти с високо съдържание на царевични продукти. Царевицата е основата на модерната хранителна система.

Ерик Шлосер също помага с четенето зад кадър във филма, но това съвсем не е единствена му заслуга. Той е автор на книгата “Нация на бързото хранене” (издадена от Горичка и Сиела на български език през 2008), вдъхновила режисьора Робърт Кенер да заснеме филм с подобна тематика. Шлосер споделя, че неговият интерес е най-силен в разобличаването на “истинската цена на евтината храна”. Тя не се отнася само до здравето и финансите на консуматорите, а до това как се справят изнемогващите фермери и експлоатираните работници в огромните фабрики. Това до огромна степен зависи от избора, който правим три пъти на ден.

Интересен факт е, че Робърт Кенър, както Ерик Шиосер и Майкъл Полан не са вегетарианци, въпреки фокуса, който филмът поставя върху лошите практики на индустрията за производство на месо.

Публикувана на 09/02/11 11:49 http://blog.gorichka.bg/?p=4538
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване