09/06/11 13:31
(http://www.bivol.bg/)

Wikileaks: Южен Поток ще закъснее с няколко години, ако изобщо стане

southstream

Бившият американски посланик в София и настоящ посланик в Москва Джон Байърли е скептичен за проекта Южен Поток. Това става ясно от негов коментар за изказване на Путин по време на среща с Берлускони през октомври 2009 г, че Южен Поток може да изпревари Северен Поток. Прогнозите на Байърли са дадени в дипломатическа грама [09MOSCOW2715] разсекретена от Wikileaks.

Две събития предшестват оптимистичните изявления на Путин - съгласието на Турция да пусне тръбата през нейните териториални води и споразумението за съвместно дружество между Газпром и Сърбиягаз. Освен това Газпром и италианската компания ENI, които държат акциите от проекта, са се разбрали да ускорят работата. Въпреки това, малко вероятно е Южен Поток да бъде построен по график, като американците очакват той да започне да транспортира газ поне няколко години след пусковия срок през 2015 г., ако изобщо това се случи.

Казаното от руския премиер е по-скоро продукт на политическо говорене, отколкото на разчети. Подобен е случаят с "азиатската петролна кошница", спомената от Путин по време на посещение в Китай. "Никой не знае какво е това, но звучи добре когато се каже" - това е казал на посланика анализатор от банката "Креди Суис".

Лоренцо Фанара, служител по енергетиката от италианското посолство потвърдил, че "това са само политически становища". Той изтъкнал, че решението на ENI за участие във финансирането на проекта ще бъде взето след като бъдат готови резултатите от проучвателните дейности, не по-рано от края на 2010 г. Италианецът коментирал също, че газът за Южен Поток ще бъде отклонен от Украйна, което може и да е неикономично, но правителството на Русия било "обсебено от идеята" да заобиколи Украйна.

Политическите изказвания на руснаците често надхвърлят преценките на запознатите наблюдатели - подчертава посланикът и обобщава, че финансови, логистични, технически, правни и политически препятствия ще забавят проекта Южен Поток с години.

В друга грама, посветена на руските ядрени проекти в чужбина, изпратена през 2009 г. Байърли също дава скептична оценка за възможностите на руската индустрия да се справи с поръчките за реактори, договорени и анонсирани от политиците.

Руснаците имат проблеми с кредитирането, производството, и квалифицирания персонал. Поради това има съмнения дали Атомстройекспорт ще успее да се довърши вече постигнати споразумения за строеж на 11 реактора в Индия (Куданкулам), Иран (Бушер), Украйна (Каменицкая) и България (Белене).

Тези планове са определени от бившия зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация - Булат Нигматулин като "фантазия".

Официалната позиция на Москва и Газпром за Южен Поток обаче продължава да бъде оптимистична, като според последните новини в проекта ще влязат с по 15% френската EDF и немската BASF.

"Планираме на 16 септември в Сочи да подпишен споразумение на акционерите за реализирането на "Южен поток" и тогава ше ви представим всички материали. Срокът за завършване на строителството е декември 2015г., реализацията на всички работи върви по график" - съобщи днес шефът на Газпром Алексей Милер, който е докладвал за напредъка на проекта на руския премиер Путин.

Публикувана на 09/06/11 13:31 http://www.bivol.bg/wlsouthstream.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване