09/06/11 09:56
(http://www.azcheta.com/)

За "Вещиците" и жените

Обърнахте ли внимание на ужасно милата леличка, седяща до вас в автобуса? Или на госпожата, която ви се усмихна мило на улицата? Зарадвахте се и останахте очаровани, нали? ВНИМАНИЕ! Бъдете нащрек, защото тези мили дами може да са… вещици!

Не се майтапя изобщо. Вещици има както в Норвегия, така и навсякъде другаде по света. Хубавото е, че ако следвате няколко правила, имате шанса почти да сте сигурни, че сте попаднали на вещица. А ако е така, плюйте си на петите и бягайте без да спирате…

Правилата? А, да. Прочетох ги в книгата на Роалд Дал „Вещиците”. Поредната страхотна книга от любимия ми автор, която ми отвори очите защо понякога жените са толкова ужасни. Защото понякога, но не винаги, се оказва, че са вещици, които мразят децата и се опитват да ги унищожат с всякакви подли методи. Какви? Ще разберете от книгата, а аз ще ви разкажа за историята накратко:

Момчето (няма име) живее с баба си, след като родителите му загиват в автомобилна катастрофа. Бабата е от Норвегия, пуши дебели черни цигари като комин и е невероятен разказвач на истории. Всичко започва една вечер, когато тя разказва на внука си за вещиците. Историите звучат безкрайно невероятно до момента, в който момчето се натъква на странна жена в двора на семейната къща в Англия. Жена с ръкавици и с доста странен подарък в ръка – зелено змийче. В този случай момчето успява да избегне унищожителната съдба, но след това всичко взема невероятен обрат...

Двамата с бабата отиват на море, заедно с двете мишки - приятелчета на нашия герой. Докато търси къде да се скрие от зорките очи на страхливата камериерка, за да дресира любимците си, момченцето попада в огромна зала, резервирана за КДБЖД – Кралското дружество за борба с жестокостта към децата. Е, вещиците бяха направили годишното си събрание точно там, разбира се. Заедно с най-главната вещица, която прави пари „домашно производство” и измисля хиляди отвратителни методи за унищожение на децата по света. Нашият приятел, скрит зад един параван, чу и видя всичко, стана свидетел на „мишизацията”* на Бруно Дженкинс – нагло и лакомо момче и за съжаление не успя да се спаси напълно от ноктите на вещиците.

След някои не особено приятни перипетии, в края на краищата героят и баба му успяха да унищожат членовете на КДБЖД, но само в Англия. В смелите им планове обаче влизаше размазването на всички вещици по целия свят и нито яйцата от грухтил, нито съставките от ракотрошач, пискун и кучекотка можеха да спрат победния им ход. Успяха ли? Нямам никаква представа, но силно вярвам, че е така Smile

* Мишизация - измислена от мен дума (по примера на г-н Дал), с която да отбележа трайното превръщане на Бруно Дженкинс от момче в малка мишка, която обаче притежава предишните си качества, а именно глупост и лакомия.

Вземи тази книга с отстъпка!



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване