09/08/11 11:16
(http://www.azcheta.com/)

8 септември - Международен ден на грамотността

Тазгодишният Международен ден на грамотността, отбелязван навсякъде по света на 8 септември, ще се концентрира върху връзката между грамотността и мира. По този повод днес ще се проведе официална церемония в Ню Делхи, Индия, на която организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) ще присъди на проекти в Бурунди, Мексико, Демократична република Конго и САЩ наградите за грамотност „Конфуций“ и „Крал Седжон“. Всеки един от общо четиримата лауреати ще получи премия в размер на 20 хиляди щатски долара. Непосредствено след връчването на призовете ще бъде открита конференция по въпросите за грамотността на жените.

На конференцията в Ню Делхи присъстват президентът на Индия Пратиба Девисингх Патил, както и министрите на образованието на Нигерия, Пакистан, Непал, Египет, Шри Ланка, Бангладеш и Бутан. В тяхно присъствие членове на международни огранизации, общественици и хора от частния сектор ще представят успешни проекти за ограмотяване и ще споделят своя опит.

Приза „Крал Седжон“ ще получи Националната служба по ограмотяване в Бурунди заради иновативния си подход, който обвързва грамотността както с ежедневния живот, така и с теми като мира и толерантността. Методите на службата се оказват доста ефективни, защото само в периода от 2010 до 2011 г. тя е издала над 50 хиляди сертификата за грамотност. Същата награда ще бъде присъдена и на Националния институт за обучение на възрастни в Мексико – за двуезичната си ограмотяваща програма. Институтът се бори успешно с неграмотността на местното население, особено на жените, като по този начин им дава необходимите знания, за да защитават правата си.

Едната награда „Конфуций“ пък получава щастската програма „Room to Read“ заради изключително успешния си проект в подкрепа на грамотността и равенството между половете. „Room to Read“ функционира в девет държави – Бангладеш, Камбоджа, Индия, Лаос, Непал, Южна Африка, Шри Ланка, Виетнам и Замбия, като снабдява местните с културно-адекватни материали на официалния език и тези на малцинствата.

На организацията Collectif Alpha Ujuvi от Конго също се присъжда „Конфуций“ за програмата си за мирно съжителство на обществата и добро управление, както и за прилаганите от нея иновативни модели за предотвратяване на напрежението и разрешаване на конфликтите между индивидуалните личности и общностите като цяло.

Събитията в Ню Делхи по повод тазгодишния Ден на грамотността са организирани от Е9 – структура на ЮНЕСКО, чиито членове са девет страни с голямо население, което същевременно представлява и над две трети от неграмотните в зряла възраст в световен мащаб, както и повече от половината неучащи деца: Бангладеш, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Мексико, Нигерия, Пакистан.

Според данните на статистическия институт на ЮНЕСКО 793 млн. възрастни по света са неграмотни, като повечето от тях са момичета и жени. Същевременно 67 милиона деца, които са във възрастта за начално училище, не посещават учебни заведения. От правото си на образование не се възползват и 72 милиона подрастващи на прогимназиална възраст.

Страните в света, чието население е неграмотно в по-голямата си част, са 11. Това са Бенин, Буркина Фасо, Чад, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал и Сиера Леоне. В Южна и Западна Азия се намират 51,8% от неграмотните хора на планетата. Тези региони са плътно следвани от Тропическа Африка (21,4%), Източна Азия и Тихоокеанието (12,8%), арабските страни (7,6%), Латинска Америка и Карибието (4,6%). С по-нисък процент (2%) се нареждат Северна Америка, Европа и Централна Азия (2%)

„Светът спешно се нуждае от политически стремеж към грамотност, подкрепен с адекватни ресурси за реализиране на ефективни програми“, каза в обръщение генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и добави: „Призовавам правителствата, международните организации, обществото и частния сектор да започнат да разглеждат грамотността като основен приоритет. Само по този начин ние ще можем да развиваме потенциала си и активно да участваме в създаването на по-устойчиви, справедливи и мирни общества“. Днес Бокова ще изнесе лекция на тема "Културно разнообразие: изграждане на мостове за продължителен мир" по време на конференция в Москва.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване