09/09/11 09:47
(http://www.azcheta.com/)

Десет вечни романа за тийн приятелство

Мегън Абът е автор на 4 криминални романа и носител на наградата "Едгар". Преподавала е литература, творческо писане и филмово изкуство в университета в Ню Йорк, New School и нюйоркския щатски университет в Осуего. Живее в Ню Йорк. Последният й роман "Краят на всичко" (The End of Everything) е публикуван от издателство Picador.

От Чарлз Дикенс до Дона Тарт писатели от цял свят рисуват истории за младежкото приятелство, тревожно породено от наближаващата зрялост.

"Романите за подрастващи са силно наситени с герои "лишени от близост" - самотници, бунтари и отхвърлени от обществото в традицията на Холдън Колфийлд. Това все пак е възраст, в която в буря от емоции се преплитат унижението и страхът, романтичните и сексуални изжиявания, за сметка на чисто платоничните отношения. Приятелствата, за които се пише в книгите се характеризират с враждата, предателствата и сложни опити за себеоткриване и желания.

Историите на тинейджърите в книгите проследяват мъчителния преход към зрялата възраст, в който лекотата на взаимоотношенията настоятелно изчезва. В романа ми "Краят на всичко" (The End of Everything), най-добрата приятелка на 13-годишната Лизи - Иви, се изгубва в потока от вълнения, предизвикани от отиващото си детство. Лизи е дълбоко убедена, че познава добре и приятелката си, и самата себе си.  Но се оказва, че греши. Откритията, до които стига, я хвърлят в болезнения свят на възрастните.

Имайки предвид самата тема на младежкото приятелство, за мен не е изненадващо, че в този списък преобладават книги, в които, независимо от времето, водеща е една от най-крехките младежки емоции: тревожността."

1. "Тялото" от Стивън Кинг

Трудно е да си представим по-трогателна и романтична история от тази, в която момчетата започват да се превръщат в мъже и с ужас осъзнават, че никога повече няма да ги сполети приятелство като това, което са изживели на 12. Тази въздействаща новела говори за нещата, които губим завинаги.


2. "Winter's Bone"(Костите на зимата) от Даниел Удрел

Животът е тягостен и мъчителен за Рии Доли - младата героиня на Удрел, която намира спасение в приятелството си с момче на име Гейл. И както често се случва в тези наситени младежки приятелства, историята постепенно прераства в романтика и интимност. Всичко, което Рии усеща, можем да онагледим със следните редове: "Прокара пръсти през косата на Гейл, леко отметна дългите му кичури и нежно започна да ги роши, безброй пъти."

 

3. "Сула" от Тони Морисън

В духа на историите за приятели-противоположности, Нел и Сула - афро-американски момичета, живеещи в Средния запад в началото на XX век - жадно откриват интимността, но в последствие поемат по различни пътища. Нел се омъжва и създава семейство, докато Сула е бунтарката, която Нел отказва да бъде. Понася укор както от обществото, така и от самата Нел. "Разговорите със Сула", спомня си Нел, след което сякаш го забравя, "винаги бяха разговор със самата мен".

 

4. "Сватбарката" от Карсън Макълърс

Ако тъжната връзка на Франки с Беренис, семейната прислужница, е сърцето на този роман, то нейното приятелство с 6-годишния й братовчед Джон Хенри Уест е истинският пулс на историята. Много мнения са изказани за дружбата между Скаут и Дил в "Да убиеш присмехулник", но пламенното приятелство, което имаме тук - между мъжкарана и дребничко момче, - трудно може да се забрави.

 


5. "The Power of Three" от Лаура Липман

Макар привидно да е просто трилър за училищното насилие в спокойно американско предградие, романът на Липман от 2005г. безмилостно изследва бурните взаимоотношения на три приятелки през пубертета.

 

 

 

6. "The Outsiders" от С. Е. Хинтън

В този драматичен роман за "порочната" младеж в Тулса през 60-те приятелството на 14-годишния Понибой с Робърт е като излязло от романтичните мечти на ученичка. Връзката му с Далас обаче, е напълно в духа на мъжкарското приятелство - докато единият е доброто момче, другият величествено стъпва по ръба на бездната.

 

 

7. "Джейн Еър" от Шарлот Бронте

Тук оставаме с уговорката, че Джейн далеч не е в юношеските си години. Тя се сближава с по-голямата Хелън Бърнс в поправителното училище Lowood и това приятелство оказва положително влияние и за двете. Споделената самота, уюта, който Джейн открива при замечтаната Хелън, както и опората от приятелското рамо са усещания, които остават за цял живот.

 


8. "Дейвид Копърфийлд" от Чарлз Дикенс

Не можем да не споделим възторга на Дейвид към харизматичния Джеймс Стирфорт, неговия млад спасител в пансиона. Той е приятел, когото обичаш заради сложния конфликт между добродетелите и пороците му. Вярваш, че ще стане по-добър и ще се извиси над моралните си ограничения, над самия себе си. И когато той успява да го направи, ставаме свидетели на най-сърцераздерателната сцена в една незабравима книга.



9. "Тайната история" от Дона Тарт

Книга, която разкрива целия ужас, породен от влиянието на връстниците, класовото разделение и изкушението да си част от кликата. Подобно на "Повелителят на мухите" опасната енергия, акумулирана от груповата динамика сред тинейджърите, с трясък си проправя път през тази потресаваща история на Тарт, в която всички ние можем да се припознаем.



10. "The Last Picture Show" Лари МакМъртри

За Сони и Дуейн, абитуриенти в мъничко градче в Талия, Тексас през 50-те, големите моменти в живота се изчерпват с безразборни флиртове, бой заради момичета и убиване на времето. Благодарение на приятелството им със Сам Лъвът, успяват да почувстват живота по един по-смислен и завладяващ начин. Той пробужда в тях желание за съзряване и развитие. "Винаги ли е толкова гадно, когато порастваш?" Сони пита Сам. "В 80 процента от случаите - май да."

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване