09/10/11 16:36
(http://www.gorichka.bg/)

Направи си сам: документален филм

По идея на статия в wikiHow

make a documentary

Близо сме! Само два дни до началото на Горичка Филм Фест. От 13 септември (вторник) завъртаме лентата на девет заглавия събрали овациите на публиката и критиците от най-престижните кино фестивали в света. Ще преминем през Сметището в Рио Де Жанейро, по-късно се потапяме в Плитки(те) води, и дълбоки(те) тайни на малък залив на японския бряг и за финал отиваме на “последната лекция” на учения Дейвид Сузуки във Ванкувър. Филмите от селекцията са настина страхотни. Така смятат и View London, The Observer, Variety, The Herald, Тhe New Yorker и др.

Вдъхновени от предстоящата седмица, се замислихме как се прави документален филм? От историята на Шели Лий Дейвис, (един от режисьорите на План: Яж), разбрахме, че всичко е тръгнало от рецептите на един готвач и книгата на друг учен. Филмът е осъществен без подкрепата на голямо продуцентско студио. В разговора ни с Шели тя отбележи: “Учехме се как да правим различните неща в крачка.. срещнахме много препятствия и всичко ни струваше много ядове, но ние дадохме наистина всичко от себе си в продължение на тези три години, които посветихме в работата по филма”. След Горичка Филм фест е напълно допустимо, освен обогатени знания и порив за действие по решаване на неотложните проблеми, да се сдобиете с желание и вие един ден да заснемете подобен филм, ако идеята вече не ви в преминавала през главата, разбира се. И в двата случая ви предлагаме няколко основни стъпки и идеи, които да подпомогнат процеса да си направите сами документален филм.

  1. Искам да ви разкажа за..
    Понякога, от пръв поглед определени истории, случки или събития може да не изглеждат достойни за направата на цял филм, но всъщност да са златна мина. Попитайте
    режисьора на “Народът срещу Шеврон”, Джо Берлинджър. Той си е помислил, че случаят от горите на Амазонка не би бил интригуващ за публиката, защото действието е започнало още през 60те на миналия век. Днес разбираме, че той е грешал в първоначалната си преценка - през 2009 филмът му попада в селекцията на големия кино фестивал Сънденс.
  2. Проучте добре темата
    Това си е доста важно и потенциално ще отнеме най-много време. Поинтересувайте се дали някой вече е правил нещо подобно на вашата идея. Сигурно ще се наложи да стесните темата. Трудно ще е да направите документален филм за “колите”. По-скоро може да разкажете за група от хора, които правят много специални коли. Интернет, библиотеки, вестници ще ви помогнат в търсенето.
  3. Може ли едно интервю?
    Интервютата си неизменна част от документалните филми. Ако търсите добре, това ще ви отведе до разговори с много специалисти и хора, които се интересуват от темата и могат да ви разкажат интересни неща. Колкото повече интервюта вземете, толкова по-добре. Питайте всякакви въпроси и няма начин да сгрешите -също като Майкъл Медсен от “Във вечността”

  4. Като пъзел
    Идва момент, в който трябва да решите как ще поднесете събраната информация и да я подредите в истински филм. Това вероятно е най-трудната част - за нея присъждат тези златни статуетки. Може да вземете съвет от Луи Психойос, който взе Оскар за “Плитки води, дълбоки тайни” (The Cove) през 2010
  5. Покажете филма си
    Вероятно ще започнете със семейството и приятелите. С помощта на градивна критика от тяхна страна ще изгладите треските по продукцията си. След това направете още една прожекция в тесен кръг и вижте какво мислят този път.
  6. Internet it
    Ню Йорк Таймс казват, че в голяма част от случаите, хората бързо се отправят към уебсайта на документалния филм, който току що са гледали, за да научат още малко факти и да намерят начин да бъдат полезни. Това значи, че направата на подобна страница е задължителна.
  7. Време е
    Покажете произведението си на целия свят. Добрата дистрибуция е важна (и трудна)! Ако сте направили сполучлив опит, нищо чудно той да намери място в следващото издание на Горичка Филм Фест.

P.S И не забравяйте да снимате през цялото време, иначе няма да е филм

Публикувана на 09/10/11 16:36 http://blog.gorichka.bg/?p=4615
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване