09/11/11 13:39
(http://www.azcheta.com/)

Книгите и 11 септември*

В дните и седмиците след 11. септември 2001 година книготърговци, библиотекари и издатели дадоха всичко от себе си да помогнат на хората да разберат атаките. Звъннах на моите приятели книжари в Оклахома сити за съвет за книги, които да ми помогнат да се справя с травмата. Имаше засилен интерес към заглавия за Исиляма и Близкия изток. “Новите чакали: Рамзи Юсеф, Осама бин Ладен и бъдещето на тероризма” от Саймън Рийв, издадената през 1999 г. от Northeastern University Press книга веднага влезе в челната десетка на най-търсени заглавия, както и “Талибаните: военизиран Ислям, петрол и фундаментализъм в Централна Азия” на Ахмед Рашид, публикувана от университетското издателство в Йейл.

“Нострадамус: Пълни предсказания” проби до Топ 20, докато няколко нови книги едва кретаха. Сред тях бяха “Високо в небето” на Уолтър Кърн (по която по-късно бе сниман филм с участието на Джордж Клуни – б. ред.) с оказалата се неподходяща корица с горящ мъж, паднал от небето, както и “Черният дом” на Стивън Кинг и Питър Строб – роман, за който Random House бяха платили аванс от $10 млн., изведнъж оказал се нежелан от публиката.

За мен беше малък шок да разбера, че едва от седмица след атаките Random House са сключили с Калеб Кар договор за написването на бърза история на тероризма. Самиздат платформите BookSurge.com и нефункциониращата вече Blueear.com работеха върху публикуването на “09/11 8:48 A.M.”, антология от истории на очевидци – в печатно и електронно издание, което щеше да бъде пуснато преди края на септември. (Дори по онова време електронните издатели биеха традиционните издателства в скорост до излизането на пазара – б.а.)

Удивително е дори като се замисля за далечната вече 1990 г., когато Ирак нападна Кувейт. По онова време бях продавач в туристическа книжарница в Бостън и единственото нещо, което имахме по темата, беше остаряла карта на Близкия изток и “История на арабските народи” на Албърт Хурани, академично изследване от Harvard University Press.

От издателска гледна точка нещата са се променили много. Днес хората са много по-добре информирани за света около тях – нещо, за което книгите и издателският бизнес стоят в основата. Има безброй заглавия, които хората от Западния свят могат да прочетат за Исляма, историята и политиката на Близкия изток, Афганистан и живота на арабо-американците. (Дори тази седмица, за да отбележи 10-годишнината от атаките на 11 септември, Асоциацията на американските университетски издателства AAUP препубликува своя списък от “Книги за разбиране” - наръчник за преподаватели, който сега съдържа повече от 1000 академични заглавия).

Резултатът от всички тези процеси е, че западните издателства вече имат по-голям интерес да правят бизнес в Близкия изток и се интересуват много повече от региона. Същевременно близкоизточните издатели искат да си сътрудничат за преводи и да запълнят празнината в познанията за региона.

Много е важно, че интелектуалните връзки в тази насока са двупосочни. Терористите, които нападнаха Ню Йорк и Вашингтон през онзи ден, са израстнали в интелектуална и духовна изолация точно от онзи тип, който е насърчавал тяхната "убийствена" праволинейност. Какво е религиозният фундаментализъм освен провал на разчитането – провал в търсенето на нюанси в текста, в изследването на парадоксите, в интерпретирането? Или е може би просто провал на широкия прочит...

Книгите в крайна сметка са в центъра на 11. септември и неговото завещание. Книгите са онези, които насочват терористите по техния път, и книгите и обмяната на идеи, която те представляват, са това, което може да предотврати случването на следващ 11. септември 2001. Книгите предлагат възможност да разберем събитията от деня, да свържем културните и духовните различия и да съхраним надеждата за мирно бъдеще.

Едуард Наводка е главен редактор на сайта Publishing Perspectives. По време на атентатите на 11 септември 2001 г. е редактор на приложението PW Daily for Booksellers в Publishers Weekly.

* Преводът е част от редакционния материал на Наводка, посветен на атаките над Световния търговски център през 2001 г. Заглавието е на редакцията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване