09/12/11 14:40
(http://www.azcheta.com/)

Косе Босе и Кума Лиса върху сребърна монета

От днес Българската народна банка пуска в обръщение сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Косе Босе” от серията „Български народни приказки”, съобщават от банката.

Възпоменателната монета, която беше представена официално в края на миналата седмица е с номинална стойност 5 лв и може да се закупи от касите на БНБ на цена 50 лв. Художественият проект на монетата е дело на Васил Попов.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „Българска народна банка”, номиналната стойност „5 лева” и годината на емисия „2011”.

На обратната страна на монетата е изобразено цветно композиционно решение на приказката „Косе Босе”. Околовръст е изписано „Български народни приказки” и „Косе Босе”.

“Тази монета цели да събуди опознавателен и колекционерски интерес сред подрастващите чрез подбрана тема от приказките. Популярните и обичани български приказки са съхранили през вековете народната мъдрост. Възпитаването в морални ценности и норми може да бъде осъществявано и чрез събирането на монети, посветени на теми, свързани с хубавите и обичани български народни приказки. Монетата „Косе Босе” може да е добро начало на детска нумизматична колекция”, се посочва в официалната информация, разпространена от банката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване