09/14/11 06:00
(http://patepis.com/)

5 дни в страната на Малката русалка, Лего и Туборг (3): Розкилде и Кьоге

Продължваме северният пътепис на Росица из Дания. Вече се разходихме из Копенхаген, бяхме в  Елсинор, Гиллелейе, Хилерьод и шведския Хелзингборг м, а днес продължаваме с Роскилде и Кьоге

Приятно четене:

5 дни в страната на Малката русалка, Лего и Туборг

част трета

Розкилде – Кьоге

Нов ден, ново утро в Елсинор. След сутрешното кафе разглеждаме набързо битпазара, който се подготвя върху цялата площ на градския площад. После се замъкваме на гарата, за да осъществим поредното си приключение – посещение на Розкилде – градът с най-внушителната катедрала в страната; с музея на викингите и с невероятните гледки към едноименния фиорд. За пореден път сме впечатлени дълбоко от какво? От гара. От гарата на града – една от най-старите на острова Зеландия.  

Розкилде

Гарата на Розкилде, Дания

 

Гарата на Розкилде

Не по-малко ни харесва градчето и пазарното оживление по централната улица. После изведнъж

катедралата на Розкилде

се появява – гигант, който те притеснява с това, че обективът ти не може да го обхване. Впрочем за повечето обекти, които посещаваме е валидно това, че снимките биха предали цялостната красота и мащаби само, ако си ги направиш от хеликоптер или от балон.

Катедралата на Розкилде, Дания

Стърчащите неща са кулите на катедралата

 Катедралата на Розкилде, Дания

Розкилдската катедрала е в списъка на UNESCO

Катедралата на Розкилде, Дания

  Освен с възрастта си (строена през 12-13 век) катедралата е известна като първо готическо произведение, построено от тухли. Така било стимулирано разпространението на стила „тухлена готика” (Brick Gothic) в цяла северна Европа, която не разполага с достатъчно камък – факт, за което споменах в копенхагенското писание. Явлението се отнася с особена сила до Балтийските страни като Дания, Финландия, Германия, Полша, Литва, Латвия, Естония, а също и Беларус, Русия и Швеция. Катедралата на Розкилде е хранителница на тленните останки на 20 датски крале и 17 кралици, както и на множество служители от високите йерархични кръгове. Целият интериор е доволно изящен, „пипнат”, както се казва, до последното детайлче. (входът за катедралата не се заплаща от носителите на cOPENhagen карта.)

 [singlepic id=11004 w=600 h=450 float=left] [singlepic id=11005 w=600 h=450 float=right]

[singlepic id=11006 w=600 h=450 float=left] [singlepic id=11007 w=600 h=450 float=right]

[singlepic id=11008 w=600 h=450 float=left] [singlepic id=11009 w=600 h=450 float=right]

[singlepic id=11010 w=600 h=450 float=left] [singlepic id=11011 w=600 h=450 float=right]

 [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   След величието на този храм се отдаваме на величието на природата и живота. Толкова свежест и зеленина – приятно е да отмерваш крачки по пътечките на безобразно красивите и спокойни паркове на тази страна!

Парк – Розкилде, Дания

По пътечката, по пътечката – ето ни при музея на викингите, в началото на фиорда. Тук се случва малка засечка: картата ни не важи за викингския музей, а за градския музей! Пък входът е един от най-скъпите – някъде към 14-15 евро. Оглеждаме се и забелязваме около брега да кипи строеж на викингски лодки – за големи и за малки! Девойки спретват една такава лодка за разходка „по викингски” из фиорда. Тъкмо да се кандидатираме за такова пътешествие, когато се оказва, че те се връщат от последния за деня круиз, а не потеглят, пък и скоро щяло да вали.

 Викингска лодка – Розкилде, Дания

Викингска лодка

 Викингска лодка – Розкилде, Дания

Лодка-майка и лодка-бебе

 Викингска лодка – Розкилде, Дания

Викингски лодки за разходка из фиорда

Чудим се какво да правим, чудим се, чудим се и докато умуваме си купуваме страшен сладолед. От сладоледа ни обхваща едно спокойствие, ядем си и си зяпаме водата модерните возила.

Пристанището на Розкилде, Дания

  Небето наистина си променя цвета застрашително, не ни остава нищо друго освен да рискуваме и да тръгнем по брега, да вървим докъдето можем, пък ако завали – завали. Това се оказва една от най-приятните ни разходки в Дания – страната в която само за два дни успяхме да преживеем наслада и да отпочинем сред грижливо пазената природа, но и заради спокойствието на местните хора.

 Спокойствие – Розкилде, Дания

Две жени в миролюбив разговор си отмарят

Някъде към края на този фиорд има тюлени – моите любими морски създания. Е, как да не планираш да дойдеш пак?

Къща – Розкилде, Дания

За довиждане...

Връщаме се бавно-бавно към красивата гара и сядаме да обмислим последната стъпка за деня. Още снимки от Розкилде:  http://royak.snimka.bg/travel/denmark-roskilde-may-2011.593127    

Кьоге

Точките са спечелени от предложението за Кьоге – град, известен с един от най-големите си площади; с красивите къщи, някои от които  в северно(германски) стил, каквито ще видите и в Страсбург; с шантавия си Арт музей, в който виждаме последен шанс да зърнем паметника на „Малката русалка”. Да, същият, дето стои на един камък на копенхагенския бряг. Да, Арт музеят на Кьоге претендира, че притежава оригинала на статуята на „Малката русалка”! (входът не се заплаща от носителите наcOPENhagen карта.) С много бързи стъпки се насочваме към този музей, има само половин час до затварянето му. Мноооого са любезни с нас, показват ни какво ли не, включително и изкуството в тоалетните. Ние се усмихваме социално, но изгаряме от нетърпение да ни покажат нещо по-класическо от онова, с което там се гордеят. А къде е „Малката русалка”, питам аз, защото вече нямам нерви. Мотаят се. Аз повтарям въпроса след 5 минути. Изчакайте малко, такааа, амиии, тяяя... всъщност не е в музея в момента... Показват я на някаква изложба.... Сбогуваме се на часа с милите хора, нямаме повече работа тук. „Малката русалка” наистина се пази на „защитено” и неизвестно място. Опитът ни не успя. Следите от „изкуство за всички” или „изкуство на улицата” се простират надлъж и нашир из централната улица. Насочваме се към големия площад, увенчан с паметник на Фредерик някой-си.

Из улиците на Кьоге, Дания

Из улиците на Кьоге

 Къщи в Кьоге, Дания

Кьоге

Укротяваме топката, т.е. възвръщаме си самообладанието и сядаме на една пейка, за да се почувстваме съпричастни към това място. Както вече написах някъде, тукашният площад е сред най-мащабните на острова Зеландия, площад-тържище, свидетелство за невероятния алъш-вериш (буквално значение „обмен”), който се е въртял тук в миналото. Отворена страна, отворени хора, морски нрави, търговията им отива.

 Площадът в Кьоге, Дания

Известният площад-тържище на Кьоге

 Къщи в Кьоге, Дания

Шарени къщички

 Къщи в Кьоге, Дания

И още къщи

 Къщи в Кьоге, Дания

Тези са от най-старите в града

Още снимки от Кьоге: http://royak.snimka.bg/travel/denmark-koge-may-2011.593134   От Кьоге няма директен влак до Елсинор и затова пътуваме първо до Копенхаген и оттам взимаме влака за Елсинор. Последна вечер в този град. Обсъждаме всичките си впечатления с нашия домакин, благодарим му за всичко, с което допринесе престоят ни в този град да е прекрасен. Снимки от Елсинор: http://royak.snimka.bg/travel/denmark-helsingor-may-2011.593104 Очаквайте продължението   Автор: Росица Йосифова   Снимки: авторът    Други разкази свързани с Дания – на картата: Още пътеписи от близки места:
  1. 5 дни в страната на Малката русалка, Лего и Туборг (2): Елсинор – Гиллелейе – Хилерьод – Хелзингборг
  2. 5 дни в страната на Малката русалка, Лего и Туборг(1): Копенхаген, Дания
  3. Езиков курс във Франция (6) Уикенд в малката Венеция и прибиране.
Публикувана на 09/14/11 06:00 http://patepis.com/?p=26016
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване