09/14/11 10:14
(http://mamamemi.com/)

Ваканция и четене

 

   Първата лятна ваканция - между първи и втори клас - е институция. За малки и големи, за румени, засмени. Чакана още от Пипи, жадувана от януари, тя се простира между цели четири дълги месеца. Усилни месеци във всяко отношение. Отдадени на четене, рисуване, тенис, колело, море, планина, сладолед, пуканки и чисто беснеене до край.

   През ваканцията дъщеря ми е прочела 18 книги (записани в читателския й дневник, иначе може да са повече). Някои от тях са дебелички. /О, да, повече от мен, определено/. И няма значение, че не се водихме по 'задължителния' списък - разбира се, открихме го късно на задната корица на дневника. И няма значение, че не е правила изпратените от класната тестове за през ваканцията - разбира се, забравих за мейла, получен в края на м.май - кой тогава ти мисли за учене?  

   Важното е, че чете с желание и устрем. И, както казва Зорница Христова тук: "Всъщност навикът за четене, независимо дали индиански романи, фентъзи или смешки, развива по единствено ефективния начин практическите езикови умения. Потапянето в писаното слово развива умението му да се изразява писмено, също както потапянето в устната реч го е научило да говори, когато е било бебе. И за четящите интензивно деца грамотността става вътрешно чувство, към което училищното обучение по граматика може да добави само структура и логика."

 



    И все пак - честито начало на учебната година на всички!:)

 

 

Публикувана на 09/14/11 10:14 http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=8067
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване