09/15/11 11:13
(http://ikonomika.org/)

Чужди инвестиции до юли 2011

Чужди инвестиции за 12 месеца, млн. евро.



Чуждите инвестиции за последните 12 месеца са 1.2 милиарда евро. Все още не е обърната тенденцията на спад, което показва, че все още не можем ефективно да се разграничим от проблемите на съседните страни. Има нужда от повече усилия в тази насока, включително по-добро бюджетно изпълнение за тази година и по-амбициозни бюджетни цели за следващата година  (най-добре балансиран бюджет и структурни реформи).

В допълнение, необходима е по-добра бизнес среда, по-добър инвестиционен климат, т.е. да се намалят пречките, бюрокрацията и бумащината пред инвеститорите. Проблемите с бизнес средата трябва да се решават, а не да се заобикалят. Определено, данъчни привилегии и раздаване на пари на инвеститори не е решение (дори е вредно), да не говорим, че даването на примери от Румъния и Сърбия не е сериозно – това не са страни, които привличат много инвестиции.

Да не говорим, че в страна, в която основният проблем на инвеститорите е бюрокрация, бумащина и корупция не е разумно да се дават правомощия на бюрокрацията да раздава привилегии, пари, земи, данъчни облекчения и пр. Това е сигурна рецепта към корупция и лобизъм, което гарантира, че парите ще изтекат към места, към които не е полезно да изтичат (помните ли заменките – които уж на теория бяха насочени към подпомагане на инвеститорите?). Да не говорим, че няма особен смисъл да се привличат инвеститори, които искат пари от държавата. Ако имахме нужда от такива, можехме да си запазим Кремиковци – той доста умело се справяше с прахосването на държавни пари.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 09/15/11 11:13 http://ikonomika.org/?p=5770
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване