09/16/11 10:25
(http://www.azcheta.com/)

Вълнуващо лято за децата в Смолян

С началото на учебната година и служителите в библиотеките могат да си отдъхнат от натоварения летен сезон и да се подготвят за следващия - училищен. Преди това обаче е хубаво да има и равносметка на свършеното през лятото. Такава правят и от Регионална библиотека „Николай Вранчев” в Смолян. Водещата местна литературна институция всяка година организира Програмата "Лятото, децата и библиотеката", която стартира на 1 юли и обикновено приключва малко преди Първия учебен ден 15-ти септември.

"Един от приоритетите в работата на библиотеката е работата с децата. С тази категория читатели библиотеката работи целогодишно в партньорство с училищата в града и Обединен детски комплекс. Всяка година две големи програми, към които читателите проявяват голям силен са "Седмицата на детската книга и песен", провеждана всяка година през м. април и Програмата "Лятото, децата и библиотеката”. Целта и на двете програми е привличане на повече деца за наши читатели и работа с четящите деца за развиване на техните читателски интереси", разказва Йорданка Вълчева, зам.-директор на смолянската библиотека.

Интересът на децата през цялото лято е поддържан с различни тематични събития, обединени в дни - Ден на Европа и Европейския съюз, Ден на безопасния интернет, включващ запознаване с основните правила за безопасен интернет и играта „Аз съм онлайн“, Ден на класическата английска игра Скрабъл, както и дни, посветени на краеведски теми - запознаване с красотите на Родопите и околностите на Смолян, чрез представяне на книжни издания и гледане на филмите: „Каньонът на водопадите” и „Сосковчето“.

От библиотеката не са пропуснали и възможността да приучат децата да обичат още повече книгите, давайки им възможност да заемат повече книги и чрез колективно четене в библиотеката по време на Дните на свободния избор. В рамките на програмата децата имат възможност заедно с библиотечните специалисти да се запознаят с полезни детски сайтове, да четат он-лайн и да играят на он-лайн игрите „Писменка”, „Буквенка” и „Разговорка“.

"Програмата беше отворена и децата активно участваха с предложения за обогатяването й. Всеки участник попълваше анкета, в която отразяваше своето желание за занимание. Лятото приключи, но работа с децата не спира до тук. Детски отдел ще изненада своите читатели с нови инициативи", обясняват още от смолянската библиотека.

Тази година летните програми на библиотеката дадоха възможност на децата на гр. Смолян да се включат и в инициативата на Столична библиотека и порталът "Аз, детето" "Забавно лятно четене", на която "Аз чета" е медиен партньор. Децата, с помощта на библиотечните специалисти, регистрираха свои електронни читателски дневници.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване