09/18/11 13:43
(http://greentech-bg.net/)

Птиците с по-големи мозъци са облагодетелствани от края на комунизма в Източна Европа

Всичко е в главата – пойните птици с по-големи мозъци са облагоделствани от края на комунизма в Източна Европа, съобщава ScienceDaily. Според изследване, публикувано в Biological Conservation броят на пойните птици с относително по-големи мозъци е нарастнал след 1989/1990 година в Източна Германия и Чехия.

Изследователи от немския Biodiversity and Climate Research Centre (BiK-F) и чешкия Charles University, заедно с Dachverband Deutscher Avifaunisten (Федерацията на орнитолозите в Германия) са сравнили тенденциите в разпространението на различни видове птици в различни части на Европа. Увеличаването на популацията на птиците с по-големи мозъци се обяснява с техните по-добри способности да се адаптират към резките социално-икономически промени в средата, настъпили сред края на комунизма.

Изследването обхваща разпространението на 57 вида птици в периода 1991 – 2007 година. Най-значително увеличение на популацията на птиците с по-големи мозъци се наблюдава в Чехия, по-умерено нарастване – в Източна Германия и няма изненение в Западна Германия. Това значително разминаване в тенденциите между „Запада“ и „Изтока“ насочва изследователите да търсят причините в промяната на социо-икономическите условия след 1990 година в страните от източния блок.

„Относително по-големият размер на мозъка определя по-добрите познавателни способности на видовете и тяхната способност да се адаптират към промените в средатаи да използват новите възможности в своя полза.“ – обяснява д-р Katrin Boehning-Gaese от Biodiversity and Climate Research Centre и професор в Goethe-University във Frankfurt am Main.

Птиците с по-добри когнитивни способности са се възползвали от възможността да колонизират градовете в Източна Германия и Чехия. След 1989 година се увеличава площта на зелените площи и парковете в градовете, като в същото време нововъзникналата средна класа заселва новоизграждащите се предградия. Свраките, сойките и синигерите демонстрират голяма гъвкавост в поведението си и имат по-добри умения да съжителстват с хората.

По материали от: sciencedaily

Публикувана на 09/18/11 13:43 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/1YlNClstE-M/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване