09/20/11 05:37
(http://www.bivol.bg)

Днес в Административен съд София-град: Кандидат-кмет на ЗЕЛЕНИТЕ съди кандидат-президент на ГЕРБ

Kalina_Pavlova

Калина Павлова със специалната награда от Българския хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината 2009"

Кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници на ПП „Зелените" във Варна е арх. Калина Павлова. Тя е член на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България (САБ)-Дружество Варна; представител е за Варна на Национална асоциация на потребителите на обществената услуга „Питейно-битово водоснабдяване"(НАП на ПБВ) и е член на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). През декември 2009 г. тя получава специална награда от Българския хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината 2009" за „изключителна гражданска смелост при отстояване на обществения интерес срещу незаконни действия на местните институции в полза на частни корпорации". Заедно с други граждани и организации активно работи, за да станат публично известни условията за продажбата на 122 дка от крайбрежната ивица на Варна на „Холдинг Варна" АД, дружество на групировката ТИМ. През септември 2009 г. е отличена от Програма „Достъп до информация" (ПДИ), за упоритата си съдебна битка с общината, чрез която успява да се пребори срещу засекретяването на проекта за градоустройствен план на Варна „в интерес на една голяма частна групировка в града", по думите на правния директор на ПДИ адвокат Александър Кашъмов. Този план вече е на интернет страницата на общината, макар че местните власти твърдяха, че той не бил обществена информация и засягал само личния живот на гражданите.

Днес, 20-ти септември, от 14:30 ч. в Административен съд София-град на Калина Павлова и предстои поредна битка за достъп до информация, която цели да освети работата на доскорошния Министър на регионалното развитие и благоустройството, Росен Плевнелиев, а по настоящем кандидат за президент на ГЕРБ. Като ресорен министър той отговаряше за сделката по продажбата на 122 дка крайбрежна зона във Варна, така наречената Алея първа и именно той обяви на 19 март 2010 г. от трибуната на Народното събрание, че разпоредената от него обстойна проверка на сделката е в своята заключителна фаза и данни за съществени нарушения няма. За огромно учудване обаче, когато Калина Павлова пожелава да се запознае с тази проверка и начина, по който са съставени изводите в нея, се оказва, че според Дирекция „Правна" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), такава информация като споменатата проверка не се съхранява в МРРБ! Така се стига до казуса, който съда ще разглежда днес, защо подчинените на Плевнелиев отричат съществуването на обявената от Плевнелиев проверка на сделката с Алея първа и какво се крие зад всичко това.

Ето какво разказа по телефона арх.Калина Павлова за Eurochicago.com тази сутрин часове преди Административно дело 2003/2011г.

Арх. Павлова, очаквала ли сте да получите такъв отговор на заявлението си за достъп до информация до МРРБ и г-н Плевнелиев за извършената от тях ревизия на сделката с Алея първа?

Разбира се, че не. За мен беше изключителна изненада да разбера, че нещо толкова важно като отговорната ревизия на скандалната сделка с Алея първа, която ревизия бе обсъждана официално в деня за парламентарен контрол и то лично от министър Плевнелиев, се оказва, че според подчинените му служители не съществува и не може да бъде предоставена. Чудно ми е как директорът на Дирекция „Правна" на МРРБ е съставил този очевидно противоречащ на истината отговор на моето заявление и какъв точно ръководен подход на министър Плевнелиев е довел до този резултат на администрацията, с която до скоро той се гордееше. Още по-странно е за мен, че след завеждене на делото и аргументираното оспорване на отговора по заявлението ми, не последва промяна в становището на МРРБ. Институцията продължава да твърди, че ревизия на сделката с Алея първа не е налична. Така излиза, че казусът не е неволна грешка на администрацията, а по-скоро тук се крие нещо друго.

Какво друго? Какво се крие зад този абсурден отказ за достъп до информация?

За да си отговорим на този въпрос нека видим резултатите от отказа. Заявлението ми е от 9 септември 2010г. Сега сме 20 септември 2011г. и все още няма как да видим тази ревизия на сделката според, която министър Плевнелиев си е съставил убеждението, че сделката с Алея първа е законна. Не можем да видим какви документи са били разгледани, какви експертизи са били съставени, какви карти на брега и проекти за брегоукрепителните съоръжения във Варна са съпоставени, за да се стигне до извода, че продадената територия не е част от буните и от плажа на Варна и следователно продажбата й е законна. От другата страна са всички документи, с които ние, граждански организации, разполагаме. Всички карти и технически експертизи, които имаме, сочат точно обратното, че продадената територия е крайбрежна плажна ивица и част от брегоукрепителните съоръжения по брега на Варна. Продажбата на такъв вид територия категорично е нарушение на Конституцията на България. По тази причина според нас проверката на МРРБ, ако е извършена компетентно и съвестно, няма как да е с резултата, че сделката е законна. Тогава излиза, че дву-годишното бездействие на правителството да оспорва валидността на сделката в съда става възможно, именно заради тази некомпетентна и нечестна проверка от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която уж показвала законност на сделката, но която сега се крие. От всичко това най-голям интерес има купувача на земята, който продължава да разполага с апетитните 3,5 км. първа линия на морето във Варна, получени за смешните 100лв./кв.м. И ако наскоро медиите възприеха за скандал въпроса дали на Плевнелиев му е искан подкуп, аз мисля, че истинския скандал е във въпроса дали на Плевнелиев му е предлаган подкуп, за да прикрива незаконността на сделката с Алея първа?

Дали се крие корупция зад отказа за достъп до информация на МРРБ по казуса Алея първа? Интересен въпрос, но все пак гражданите не са прокурори, могат ли те да противодействат по някакъв начин на склонността на властта да се корумпира?

Всички части на обществото си имат специфични начини да противодействат. Ако от прокурорите очакваме да разследват и да повдигат обвинения, то от активните граждани и от неправителствените организации с идеална цел очакваме да изискват непрекъснато прозрачност от управляващите, а също и едно честно и качествено управление. Медиите имат важната роля да дават гласност на всичко това. Така обществото като цяло противодейства наистина добре на корупцията и на некачественото управление.

Еврочикаго

Публикувана на 09/20/11 05:37 http://www.bivol.bg/kalinapavlova.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване