09/20/11 20:19
(http://greentech-bg.net/)

Енергийната ефективност на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца

Изследване на професор Jonathan Koomey от Университета в Станфорд показва, че енергийната ефективност на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца и тази тенденция се наблюдава още от времето на първия компютър с общо предназначение – Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), който е създаден през 1956.

С помощта на Intel и Microsoft, професор Jonathan Koomey е успял да събере информация за компютърните устройства от 1956 година до днес и чрез своето изследване ревизира закона на Moore, според който мощта на компютърните устройства се удвоява на всеки 18 месеца. Всички подобрения, които повишават изчислителната мощ на компютрите – миниатюризиране на компонентите, капацитета и времето за комуникация между тях – допринася и за подобряване на енергийната ефективност.

Това ново откритие е от изключително значение за бъдещето на компютрите и устройствата, захранвани с батерии. С непрекъснатото увеличение на възможностите на компютрите и различните електронни устройства, едновременно се подобрява и тяхната енергийна ефективност – една толкова полезна тенденция във времето, когато ставаме все по-зависими от нашите умни електронни устройства.

В същото време, теоретично, все още е далеч границата колко електричество може да бъде спестено. През 1985 година, физиците предвидили, че енергийната ефективност може да се подобри с коефициент от 100 милиарда пъти, но досега е реализирано подобрение от едва 40 000 пъти.

По материали от: ecogeek

Публикувана на 09/20/11 20:19 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/ML05igvn-_c/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване