09/21/11 14:02
(http://delibertate.info/)

Интернет в Италия: mille bacci под звуците на opera buffa

Image: Валерий Иванович Якоби (1834-1902) «Шуты при дворе императрицы Анны Иоанновны», [Public domain], via Wikimedia Commons
Jesters of empress Anna Ioanovna by V.Jacobi (1872)

Уикипедия определя опера буфа като жанр в италианската опера възникнал някъде през ХVIII век въз основа на интерлюдии и традиционни народни песни, и характеризиращ се с кратки като времетраене актове, малко на брой  герои, изпълняващи забавна клоунада на фона на живи, танцувални  мелодии.

Като цяло опера буфа се оснавава на италианските битови сюжети и черпи вдъхновението си от тях.

Доста анализатори оприличават политическите събития в Италия на Берлускони точно с това – една траеща вече години опера буфа.

Лично аз намирам тази теза за

прекалено крайна

но за сметка на това бих се съгласил, че в последно време ни достигат все повече доказателства в тази насока.

Едно от тези доказателства ни поднасят група народни представители от т. нар. Camera dei Deputati на италианския парламент, принадлежащи към управляващата партия Народ на свободата и предвождани от

миланската избранница

и членка на комисията за култура, наука и образование Elena Centemero.

Става дума за законопроект, който  се състои от два члена и е замислен като разширение на законодателния декрет № 70 от 9-ти април 2003. Последният транспонира директива 2000/31/ЕО в националното законодателство на Италия.

Още на първи прочит се убедих, че Centemero, която е на път да даде името си на законопроекта, спокойно може да бъде характеризирана като буфолибретистка.

Защо?

Първо, законопроектът съдържа редица

проблематични разпоредби

за доставчиците на интернет услуги, като на пример задължението да филтрират съдържание и така да предотвратяват нарушаването на интелектуалната собственост на трети лица, да информират компетентните органи едва ли не при подозрение, че техен клиент е извършил нарушение, както и да разкриват самоличността на клиенти-нарушители на компетентните органи.

Второ, не по-малко проблематични са разпоредбите на законопроекта Centemero и за

потребителите на интернет

Ако някога изобщо бъде приет, законопроектът би въвел уникалното в световен мащаб правило на единия удар, основаващо се дори само на подозрение за извършено нарушение! За капак, законопроектът не предвижда никакво право на лишения от достъп до интернет потребител да обжалва наложената му мярка…

Лично аз не мога да си обясня необходимостта от този закон при наличието на доста суровата директива 2004/48/ЕО, която и без това снабдява правоносителите с широк инструментариум на действие.

И трето – много ми е трудно да повярвам, че евентуалният бъдещ закон Centemero би издържал (дори) италианския конституционален контрол.

Какъв е смисълът от всичко това тогава?

Най-вероятно участващите в тази законодателна опера буфа артисти, во главе със сопранистката Centemero, да бързат да пратят

хиляди целувки

към своите спонсори в публиката преди да са се превърнали в мишена за яйцата и презрелите домати на ядосаните си избиратели.

No related posts.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване