09/25/11 08:11
(http://www.azcheta.com/)

20-те най-вдъхновяващи писателски стаи

За пръв път ще изневерим на рубриката и ще ви представим не 10, а цели 20 неща. Но нямаше как иначе...

Макар че великите писатели невинаги се нуждаят от приятна обстановка, за да създават брилянтни произведения (само си помислете колко неща са написани в затвора!), атмосферата със сигурност има значение. Авторите в сайта Bachelor's Degree Online са подбрали най-красивите, вдъхновяващи, уютни и предизвикващи благоговение писателски стаи, в които са творили някои от Големите. Дори и да не можете да си позволите подобни разкошни места, копнежът по тях може да ви дари с необходимия импулс за писане и, кой знае, при повечко късмет може да успеете с онзи роман, който вече няколко месеца залежава в чекмеждето!

Павилионът на Марк Твен в Ню Йорк
Стаята на Марк Твен, намираща се в красив павилион, от който се разкрива прекрасна гледка към долината и града, е едно от най-удивителните писателски кътчета, съществували някога. Масивната тухлена камина, високите прозорци, пропускащи снопове светлина и спиращата дъха гледка създават атмосфера, в която е трудно да не се почувстваш озарен от вдъхновение. Днес постройката се намира в кампуса на колежа Елмира, където може да бъде посетена от всеки почитател на великия американски автор.

Вилата на Ян Флеминг „Златното око” в Ямайка
Едва ли има автор, който да не копнее да прекара дългите дни на писане на няколко крачки от девствен карибски плаж. Точно това прави Ян Флеминг, авторът на култовата серия за Джеймс Бонд. Той сътворява много от романите си на бюрото в този очарователен дом, разположен на скала с гледка към тюркоазените води на океана. Добрата новина е, че можете да наемете къщата и да опитате късмета си като писател – стига, разбира се, да имате парите да си го позволите.

Апартаментът на Норман Мейлър в Бруклин Хайтс, Ню Йорк
Нюйоркският апартамент на Норман Мейлър – виещ се лабиринт от различни нива, коридори и стаи - покори заглавията на вестниците, когато по-рано тази година бе обявен за продажба. Въпреки че необичайният му дизайн може да не е по вкуса на всеки, стаята, в която е творил Мейлър, със сигурност ще се хареса на мнозина. Гледката към Ийст ривър и силуета на Манхатан превръща това място в спокоен и достоен за завиждане творчески кът.

Домът на Вирджиния Улф - „Монкс”, Източен Съсекс, Англия
Вирджиния Улф очевидно е решила да приложи на практика прочутата си сентенция - „Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза“. В своята селска вила Монкс Хаус, в която живеела заедно със съпруга си, Улф имала малка беседка за писане, предлагаща прекрасен поглед към имението, чиято площ е осеяна с орхидеи, цветя и просторни ливади.

Писателската барака на Джордж Бърнард Шоу в Ейът Сейнт Лоурънс, Хертфордшир, Англия
Мястото, където Шоу съдава някои от най-прочутите си творби, е съвсем мъничко, но малцина са авторите, които биха го подминали. Зад своята къща Шоу разполагал с тясна външна постройка, в която имало бюро, стол и дори легло. Обзаведена с електрическа печка, пишеща машина, телефон и специален механизъм, позволяващ на стаята да следва движението на слънцето, не е чудно, че Шоу прекарвал часове в стаята пишейки, а вероятно и подремвайки.

„Циганската къща” на Роалд Дал
Стаята на Роалд Дал, прочут с приказките си за деца и с ироничните си къси разкази с неочакван край, изглежда точно така, както бихте си я представили. Вместо на бюро, Дал пишел удобно потънал в кресло, намиращо се на една ръка разстояние от всичко необходимо – лесно постижение предвид малкото (макар и удобно) място. Отрупана със странни предмети, спомени и снимки на приятели и близки, тази къщурка, която той сам наричал „Циганската къща”, била изключително интимно място. Дал не допускал никого в нея, дори и илюстратора Куентин Блейк, с който работили заедно повече от 15 години.

Домът на Ърнест Хемингуей в Кий Уест
Ърнест Хемингуей е написал по-известните си произведения на някои наистина хубави места. Едно от тях е домът му в Кий Уест, чийто втори етаж е опасан с голяма дървена веранда. Писателското студио на Хемингуей се намира в отделна постройка, която някога е служила като гараж за файтони. Мястото изглежа така, сякаш Хемингуей никога не го е напускал – старата пишеща машина е на масата, до която виждаме любимия стол на писателя и много от личните му вещи. Тук Хемингуей пише някои от най-големите си романи като „За кого бие камбаната” (1940 г.) и „Смърт следобед” (1932 г.).

Джон Кийтс, Къщата при старата мелница, Хемпшир, Англия
В тази къща през 1819 г. английският поет пише поемата „Навечерието на св. Агнес”, история за двама злочести влюбени, вдъхновена от любовта му към Фани Браун. По времето когато Кийтс живее тук, тази очарователна провинцианлна английска къща, все още е работеща мелница. Поетът намирал мястото за много зареждащо, макар че прекарал едва няколко месеца в него. Днес стаите на къщата се отдават под наем.

Самюъл Тейлър Колридж, Грета Хол, Кумбрия, Англия
Това красиво реставрирано английско имение и днес посреща гости, които трябва да заплатят доста висока цена за удоволствието. Любителите на литературата могат да се насладят на епичните гледки към планината, както и да разгледат студиото на Колридж, където поетът пише много от най-известните си творби и праща ентусиазирани писма до своите приятели. С огромно легло и прозорци, през които се разкриват прекрасни гледки, това място е наистина вдъхновяващо.

Джеймс Матю Бари, къщата Айлин Шона, Шотландия
Авторът на Питър Пан, Джеймс Бари, често се оттеглял в тази прекрасна ловна хижа, за да довърши работата си върху историята за вечното момче, което отказва да порасне. Домът се намира на частен остров и е заобиколен от градини, гори и гледки към морето, които, според мнозина, са вдъхновили Бари да създаде Небивалата земя, както и да напише „Мери Роуз”. Изолирана от околния свят, къщата е идеалното усамотено мясо за писане. Всяка от нейните стаи, вклюително тази, в която Бари обичайно работел, предлага прекрасни гледки към околностите.

Джейн Остин, Чотън Котидж, Хемпшир, Англия
Най-вдъхновящото при писателската стая на Джейн Остин е, че тя всъщност няма такава. В действителност, тя пише най-известните си творби наведена над малка масичка в дневната на вилата, която споделя с още няколко жени от семейството. Като се замисли човек, ако един писател е достатъчно упорит, дори едно толкова малко и семпло пространство може да бъде всичко, от което има нужда. 

Къщата на Ръдиард Киплинг в Източен Съсекс, Англия (Bateman’s)
Киплинг създава своите творби сред уюта на големия си кабинет в тази провинциална къща. Стаята му е проста, но красиво обзаведена с индийски килими и огромно, захабено бюро, на което писателят упорито се трудел. Постоянен свидетел на творческите му търсения била жена му, която го гледала строго от портрета, стоящ над камината. Това кара някои да се шегуват (а може би не), че вместо на усамотено място за размисъл, стаята на прочутия английски писател прилича повече на затвор.

Бараката на Дилън Томас, Логхарн
Освен в крайречната си къща в Логхарн, поетът Дилън Томас обичал да пише в своята усамотена барака. Постройката, разположена на скалиста височина над дома му, била наричана от Дилън „Стаята на водата и дърветата”, тъй като предлагала птичи поглед към околния пейзаж. Гледките от стаята вдъхновяват много от неговите поеми. Колибата обаче събужда ревност у съпругата на Дилън - тя го обвинява, че използва изолираното място, за да пише любовни писма на други жени.

Лятната вила (The Mount, Планината) на Едит Уортън в Ленъкс, Масачузетс
Носителката на награда „Пулицър” Едит Уортън несъмнено е била вдъхновена от красивите околности на своята лятна вила докато е пишела най-прочутата си книга - „Веселата къща”. Писателската й стая, спалня на втория етаж, гледала към разкошна градина с жив плет, зад която се простирали гъсти гори – гледка, на която малко писатели могат да се насладят днес.

Писателската стая на Уил Селф
Ако някога сте се чудили кой би имал нужда от цял кашон залепващи се листчета, отговорът е Уил Селф. Стаята му е буквално отрупана с бележки, които покриват всеки свободен сантиметър стена. Купчините записки и книги, издигащи се над бюрото му, създават усещането за организиран хаос, който изглежда далеч по-присъщ на типичната писателска стая, отколкото достопочтената музейна обстановка, характерна за стаите на много от известните автори.

Стаята на Марсел Пруст на булевард „Осман” № 102
Пруст бил човек, страдащ от сериозни здравословни проблеми. Астмата и алергиите го принуждавали да търси усамотено място, където да пише, защитен от праха и шума навън. Тежки и плътни завеси закриват прозорците, а стените са облицовани с корк, който отделя стаята от останалата част на къщата. Макар че неугледната и натрапчива, мебелировка на стаята едва ли отговаря на повечето писателски вкусове (включително и на този на Пруст, както сам признава). Упоритостта, с която Пруст страни от външния свят, за да работи по „Следите на загубеното време” предизвиква благоговение.

Имението на Д. Х. Лорънс „Киова”, близо до Таос, Ню Мексико
Домът, в който живеят Лорънс и жена му през 20-те години на 20-ти век се намира в покрайнините на градчето Таос, Ню Мексико. Тук Лорънс пише романа „Сейнт Маур”, вдъхновен от красотата на заобикалящия пейзаж и започва „Пернатата змия”. Вместо в стаята, писателят прекарва повечето време пред ранчото, под големия бор, който и днес първи посреща посетителите на къщата и е увековечен в картина на Джорджия О’Кийф.

Къщата на Шарлот Бронте в Хауърт, Северна Англия
В тази уютна и безупречно спретната стая Шарлот Бронте, а преди това нейните сестри, се посвещават на своя занаят – писането. Помещението е мебелирано оскъдно, но по стените се издигат рафтове с красиво подвързани книги, а голямата маса е чудесно място за писане във вековете преди изобретяването на текстовия процесор.

Имението на Агата Кристи “Гринуей” в графство Девън, Англия
Малцина от нас ще могат някога да си позволят лятна къща, но успели автор като Агата Кристи, със сигурност са сред щастливците. Тя прекарва часове във внушителната библиотека на имението „Гринуей”, макар че много от знаменитите й творби са завършени в хотелски стаи. Въпреки това, няма как да не се възхитим на прекрасния интериор на къщата и на живописната местност край нея, които продължават да вдъхновяват посетителите и днес.

Ателието на Стивън Кинг в Бангор, Мейн, САЩ
Майсторът на ужаса Стивън Кинг има писателска стая, която е всичко друго, но не и страшна. Намираща се на най-горния етаж на викторианско имение в покрайнините на Бангор, щата Мейн, стаята на Кинг е уютно местенце, залято от естествена светлина, с лавици по стените, претрупани с книги и удивително гостоприемен работен стол. Прозорците гледат към живописни планини, пред които се простират колони от високи борови дървета. Практична и модерна без да е бездушна, това е стаята, за която мечтае всеки писател.

Е, избра ли вече как да подредиш своето писателско ателие?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване