09/25/11 14:24
(http://www.azcheta.com/)

Турската литература на фокус Лондонския панаир през 2013

Турция беше избрана за страна на фокус на Лондонския панаир на книгата през 2013 г., съобщиха организаторите. Както и в предишни години, програмата "Маркетингов фокус" ще бъде подкрепена от вълнуваща серия обществени събития във Великобритания, на които ще гостуват автори от избраната страна.

Избирането на Турция за маркетингов фокус на 2013 г. ще насочи вниманието към страната като книжен пазар, както и към съвременните й автори. "Програмата "Маркетингов фокус" става все по-важна част от панаира с всяка изминала година. Много се радваме, че именно Турция бе избрана за следващото издание", каза Алистър Бъртъншоу, директор на Лондонския панаир на книгата.

Книжният пазар в южната ни съседка става все по-важен за развитието на издателския бизнес в световен план. Страната може да се похвали с над 6000 книжарници, 150 разпространителски фирми и над 6400 издатели. Турция беше почетен гост на Франкфуртския панаир през 2008 г., а през 2010 г. издателският й сектор бе оценен на 1,5 милиарда долара. На година се издават над 35 хиляди заглавия, като половината от тях са преводни. През последното десетилетие страната значително подобри международния си имидж в издателските среди. Немалка заслуга за това има писателят Орхан Памук, който спечели Нобелова награда за литература през 2006.

Изборът на Турция за фокусна страна в Лондон не е случаен. "От 2005 година страната ни има нова концепция за участие на международните панаири на книгата, която да помогне за развитието на турския издателски бизнес. Министерството на културата и туризма координира опитите на турските автори, издатели, преводачи и литературни агенти да представят литературата и издателската ни индустрия по целия свят", обяснява турският министър на културата и туризма Онур Билие Кула.

Книжните статистики не са единствените добри новини за Турция. Населението на страната вече е 73,7 милиона, като средната възраст е едва 28 години, а учащите са 17 милиона. Турция е на 15-о място в света по БВП, а процентът на грамотните й жители е 85%. Освен това турското правителство финансира програма за безплатни учебници, която от стартирането си до днес е осигурила 183 милиона школски помагала на турските деца.

Въпреки тези показатели и добрият темп на развитие на литературата на страната обаче, голям брой талантливи турски автори са все още неизвестни за англоговорящата част от света. Много от тях са превеждани на дузина други европейски езици, а също така и на арабски, японски, корейски и дори на някои индийски езици, но все още не могат да бъдат намерени на английски.

Следващото издание на Лондонския панаир на книгата е от 16 до 18 април 2012 година и ще бъде 41-во поред.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване