09/29/11 07:54
(http://www.gorichka.bg/)

Лятно кино през Октомври: План:Яж и Къде изчезнаха пчелите?

Горичка Филм Фест приключи .. или не съвсем!? В рамките на лятното кино в София на Арт Сцената при НДК ще бъдат прожектирани отново два от филмите в селекцията на Горичка Филм Фест: План: Яж (PlanEat) и Къде изчезнаха пчелите? (“Vanishing of the bees” с подкрепата на Credo Bonum)

втора прожекция за план:яж и къде изчезнаха пчелите

Къде: лятно кино в София на Арт Сцената при НДК
Какво: План: Яж и Къде изчезнаха пчелите
Кога: Съответно 1 октомври, 19:30ч и 2 октомври, 19:30ч
Колко: 5лв за План:Яж, а прожекцията на Къде изчезнаха пчелите е безплатна
Билети може да си купите непосредствено преди прожекцията

По-предната неделя, кино Одеон едвам побра всички дошли да гледат План:Яж на режисьорката Шели Лий Дейвис. Това ни кара да си мислим, че има още не малко хора, които с удоволствие биха направили същото, ако имаха възможността. Нещата седят по същия начин с Къде изчезнаха пчелите. Излъчването им на лятното кино при НДК е добър повод, ако не сте успяли да ги видите в седмицата на Горичка филм фест или просто искате да пратите роднини, приятели или колеги също да ги гледат. Филмите са важни и наистина си струват.

Когато попитахме режисьора на План: Яж, защо хората трябва да го гледат, тя каза: “Земята никога не е била под заплаха подобна на тази надвиснала в наши дни - ние сме на ръба на катастрофални изменения в климата, горите биват изсичани с невероятна скорост, а океаните са в окаяно състояние. Въпреки това, малко хора са на ясно с факта, че храната която ядем за закуска, обяд и вечеря има връзка с това. План:Яж търси именно взаимоотношението между това което хората обичат да си похапват и случващото се с околната среда. Заедно с това, филмът представя и задълбочено проучване на най-добрите видове храни, които можем да си набавим - с мисъл за нашето собствено здраве и бъдещето на планетата. Това са си добри причини”.

Зададохме подобен въпрос на Галина Димитрова-Димова от фондация Credo Bonum по повод прожекцията на Къде изчезнаха пчелите?. Тя мисли, че филмът е важен, “защото показва с разбиране и нужната сериозност проблема с изчезващата популация на пчелите в световен мащаб. Едновременно поднася информацията за този комплексен феномен на достъпен език и прави възможно осъзнаването му от обществото като въпрос засягащ всеки човек”.

Прогнозата за времето през уикенда e добра. Лентата на филмите се завърта в 19:30. Очакваме ви!


Публикувана на 09/29/11 07:54 http://blog.gorichka.bg/?p=4761
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване