09/30/11 20:50
(http://greentech-bg.net/)

Истинската цена на ядрената енергия

Отново лоша новина за защитниците на ядрената енергетика: тя се оказва още по-скъпа, отколкото се смяташе до неотдавна. Според изследване на Arthur D. Little, четирите германски компании, собственици на ядрени мощности (E.ON, RWE, EnBW, Vattenfall) ще трябва да похарчат поне 25 милиарда долара за демонтиране на своите ядрени съоръжения. След ядрената катастрофа във Фукушима Германия реши да затвори незабавно най-старите 8 ядрени реактора на нейна територия, а останалите 9 да бъдат последователно изведени от експлоатация до 2022 година.

От многото митове около ядрената енергия, ние си знаехме, че „Ядрената енергия е евтина“ не е истина. По-любопитно е колко точно скъпа е тя, когато се калкулират в цената и всички реални разходи. Според анализът на една германска банка:

„Оценката на демонтирането на ядрените реактори е около 1 милиард евро на реактор, като тя включва и доста неизвестни“ – казва анализаторът на Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW) – Bernhard Jeggle.

Енергийните дружества са длъжни по закон да натрупат финансови резерви, за да покрият разходите по демонтажа на ядрените съоръжения. Това би трябвало да означава повишаване на цената за потребителите. В регулираните пазари, където няма конкуренция, цената се заплаща от данъкоплатците. При дерегулиран, свободен пазар – като Германия – това обаче прави ядрената енергия по-малко конкурентна. Клиентите могат да избират своя доставчик и да преминат към някой, който не предлага ядрена.

Ако вземем предвид реалната цена на ядрената енергия, стигаме до следното основно правило в икономиката: Пазарът оценява правилно даден енергиен източник, само ако бъдат включени в цената му всички допълнителни разходи – например изменението на климата и замърсяването на въздуха при централите на въглища и демонтажа, замърсяването, пълна застраховка срещу ядрен инцидент, окончателно решение на проблема с радиоактивните отпадъци при ядрените централи. При това положение отдавна нямаше да са възможни каквито и да било спорове около конкурентността на енергията от ВЕИ.

В много страни ядреният сектор се радва на щедри субсидии, докато новите чисти технологии получават далеч по-незначителна подкрепа. Например за Съединените щати на следващата графика можете да видите средната годишна субсидия по типове енергоизточници:

На следващата графика пък е показано съотношението на субсидиите към размера на  държавния бюджет:

Green Budget Europe, немски think tank, изчисляват, че субсидиите за ядрената енергетика само в Германия възлизат на 230 милиарда долара.
Това дава доста добра представа за скритото бреме, с което изкопаемите горива и ядрения сектор натоварват обществото. Което е още един мотив за преминаване към нисковъглеродна икономика и възобновима енергия.

По материали от: grist

Публикувана на 09/30/11 20:50 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/1KMmkHWaeh0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване