10/04/11 16:21
(http://greentech-bg.net/)

Хибридна покривна инсталация с рекордна ефективност

Турция не означава само сладникави сериали. Нов продукт на турската компания Solimpeks предлага уникално решение за домакинствата, които искат да разполагат със собствен източник на слънчева енергия. Компанията предлага хибридна инсталация, която обединява фотоволтаични панели с термо-модул, която генерира едновременно електричество и осигурява топла вода.

Термалният модул охлажда фотоволтаичните панели, с което освен че осигурява топла вода, оптимизира тяхната работа. Фотоволтаичните панели губят 0,5% от своята производителност за всеки градус, с който се повишава температурата им. При 10 градуса загряване се губят цели 5% от производителността на панелите.

Експериментите показват покачване на производителността на фотоволтаичните панели с 20% в сравнение с конвенционалните панели, както и топла вода с температура 60-70 градуса по Целзий. Хибридната инсталиция има две версии – PowerTherm, която е оптимизирана за производство на топла вода и РowerVolt, която е оптимизирана за производство на електричество.

Освен повишената производителност, системата има още едно голямо предимство – тя спестява площ, тъй като има комбинирано действие. Според изчисленията нуждата от електричество и топла вода на едно доматинство в Северна Европа могат да бъдат напълно задоволени от подобна комбинирана инсталация с площ от 25 кв.метра.

Solimpeks са изчислили още, че тяхната инсталация има много по-кратък срок за възвръщане на инвестицията от традиционните фотоволтаични системи, както и по-дълъг живот, тъй като високите температури се отразяват негативно върху продължителността на живота на фотоволтаиците.

Volther струва повече от една традиционна фотоволтаична инсталация, но съотношението цена/полза напълно компенсира по-голямата първоначална инвестиция.

По материали от: cleantechies

Публикувана на 10/04/11 16:21 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/S8t6-bQlE6o/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване