10/05/11 08:12
(http://www.gorichka.bg/)

Събитие: Празник на реколтата

празник на реколтата

Какво: ПРАЗНИКА НА РЕКОЛТАТА
Кога: 6 Октомври
(четвъртък), 16.00 часа(може и по-късно)
Къде: 93-та Детска градина “Славейче”, ул. “Кап. Тодор Ночев” 30 (по средата на мислената права линия, която свързва Американското посолство и РУМ “Черни връх”)

Винаги сме подкрепяли добрите и устойчиви идеи, дори когато са скрити в задния двор. Такъв е проектът ”Образователна био градинка” на Фондация “Заедно”, осъществен с доброволния труд на нейните членове и на родители и деца от софийската общинска детска градина “Славейче”.
.  .  .  .  .  .  .  .

За какво става въпрос?

През пролетта имаше няколко съботника, през които родители разчистиха терена, прекопаха, махаха плевели, докато децата се биеха с лопати. През същия период Елена, Мария и Сава от “Заедно” провеждаха редовни дневни занимания с всички деца, свързани със засяване на семенца, грижи за разсада, уроци за отглеждане на растения, по късно и засаждане. Така и децата на тези родители, които нямаха възможност или желание да участват в свободното си време, учеха и помагаха. С родителите подготвяхме почвата с биохумус и кокос, поливане, мулчиране, рисуване на табели. Целта не бяха високите земеделски добиви, а възможността децата да се докоснат до едно нетипично за града занимание и да видят с очите си как израства храната, без която не можем. И все пак реколтата е чудесна. Първи узряха тиквичките, после започнаха краставици, подправки, грах, бакла, патисони, рукола, чери домати. В момента е ред на чушките и доматите, а за тиквите ще трябва да се почака. Помагаха ни специалистите - чичо Митко от Бачково(цветята в градинката са засадени според неговите съвети, за да пазят зеленчуците, а и децата вече знаят, че не се сади по пълнолуние), Сава Чанков, който конструира градинката според принципите на перма културата (бел. ред. публиката на Горичка ги познава от форум “Храна” ) и Милен от Мало Пещене, чийто разсад от пипер не спира да произвежда нови и нови чушки.

Проектът е подкрепен финансово от Фондация“Екообщност” и Фондация”Чарлз Стюърт Мот”.

За повече информация&снимки: Градинка заедно

Ирина Каракехайова


Публикувана на 10/05/11 08:12 http://blog.gorichka.bg/?p=4922
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване