10/11/11 14:22
(http://www.bivol.bg)

Факторът "СТРАХ" - Избори 2011

strah

Факторът "Страх" отличава тези избори от всички други досега.

ЦИК се страхува да излага публично аргументите си - протоколите от заседанията й са по-секретни и от досиетата "Х". Вече на всички е ясно, че комисията действа под политически натиск. Ако юристите там се намират под същия натиск и когато изпълняват задълженията си като магистрати, юрисконсулти, членове на различни органи, държавни експерти и т.н. - наистина тежко ни и горко.

Членовете на ОИК се разбягват като пилци - такова текучество не е познато на никои други избори. Натрапчиво е усещането, че остават предимно онези, които са силно мотивирани от нещо. От какво ли - при тези толкова ниски официални възнаграждения?

Ако ЦИК се страхуват да изразяват свободно и открито правните си аргументи и да направят публични изказаните мнения при взимане на решения - какво ли се случва със свободата на мнение в ОИК - за СИК няма да говоря.

Страх от липсата на държава - в навечерието на изборите се допусна ултраси вместо институциите да въздават справедливост срещу недосегаемите местни и национални олигарси. Като резултат, някакъв черноризец с блеснал поглед си плаща на телевизиите таксата за медийно отразяване на избори, за да разяснява как може да въведе ред - само да му дадат МВР. Затова на тези избори ще има хора, които ще гласуват от страх, а други от омраза.

Силен страх от "монтанското" право - писано и неписано, наложено по милиционерски. Страх и от това, че дебелата, разтварящата се бюлетина няма да ни позволи да гласуваме свободно. Има страх дори да се съобщи броят на избирателите за местни и президентски избори, за да не се направи анализ на числата и да лъсне за пореден път цялата несъстоятелност на начина на формиране на избирателните списъци. Страх да се каже ясно, че Изборният кодекс е сбъркан, много зле написан и изборната администрация няма капацитет да го приложи.

Вече повече от 50% от хората не желаят да отговарят на въпроси от социологически изследвания ( нормалният рейт на откази е 30%) - това очевидно е страх да се изразяват оценки, макар и анонимно, които могат да не се харесат на някого. Тези 50% са индикатор за индуцирано чувство на страх и усещане за тотален контрол. Необратимо се върна и страхът, че слушат какво си говорим по телефоните. Страх...

Публикувана на 10/11/11 14:22 http://www.bivol.bg/izbori-strah.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване