10/13/11 12:00
(http://www.azcheta.com/)

10 бестселъра, първоначално отказани от издателите

Всеки, които е работил нещо свързано с книги и изкуство, знае, че е добре да имаш дебела кожа и от време на време да оставяш изнежената си душевност да плаче у дома на дивана. Независимо колко си добър, винаги ще има някой, който ще се опитва да те принизи и унищожи. Няма по-добър пример за това от този списък със заглавия, първоначално отхвърлени от издателите, за да се превърнат по-късно в някои от най-продаваните и четени книги в света. От „Здрач“ до „Задната къща“ на Ане Франк – успехът на тези книги показва, че понякога дори хората, на които се плаща, за да определят търговския потенциал на една книга допускат грешки и подценяват някои от най-ценните заглавия.

„Лолита“ от Владимир Набоков

„Лолита“ е една от най-продаваните книги на света, с общ тираж на изданията си над 50 млн. копия от издаването й през 1955. Въпреки това Набоков изпитва огромни трудности, докато намери издател за книгата си – повечето са разтревожени, че ще ги обвинят в сквернословие и разврат в секудната, в която я докоснат. Едно писмо с отказ информира автора, че книгата му е „изключително отвратителна, дори да просветен фройдист. Ще разврати публиката и няма да се продава, но ще нанесе непоправими щети на репутацията ни. Препоръчваме да бъде заровена под скала за поне хиляда години.“. Ахам.

Анн от фермата Грийн Гейбълс“ от Луси М. Монтгомъри

Днес не можем да си представим детството си без Анн „с двойно н“, която предпочита да се казва Кордилия и нейната „румена приятелка“ Диана, но авторката получава четири писма с отказ, преди ръкописът й да бъде публикуван през 1908.

"The Ginger Man" от Патрик Джеймс Донливи

Този роман е своеобразен рекордьор със 35 отказа преди  Olympia Press окончателно да се съглъси да го публикува през 1955. За съжаление това не е краят на мъките на автора, защото първоначално издателите включват романа му в поредица с порнографско съдържание. След като прекъсва отношенията си с Olympia и публикува по-„мека“ версия на романа с друг издател, първото издателство завежда съдебен процес, който продължава до 1979, когато Донливи купува банкрутиралата компания. Книгата е забранена в Ирландия и САЩ заради „сквернословие“, но пък в останалата част на света са продадени 45млн. копия.

„Джонатан Ливингстън чайката“ от Ричард Бах

Въпреки че към днешна дата продажбите на книгата възлизат на близо 40 млн. копия, издателите сметнали концепцията за книга, разказана от гледната тока на чайка за абсурдна. В резултат романът бил отхвърлен осемадесет пъти.

 

„Задната къща“ от Ане Франк

Днес животът на Ане Франк е една от най-познатите и обичани истории за Холкоста, продадена в тираж над 30 млн. Изненадващо обаче не е била толкова популярна сред издателите и е отказвана шестнадесет пъти.

„Долината на куклите“ от Джаклин Сюзан

Заради табуто на теми като алкохол, секс и наркотици най-успешната книга на Сюзан е отказвана десет пъти от различни издатели. Естествено, не са се задоволили с любезен отговор, а един редактор заявява, че „Тя е ужасяващо тъпа, нелепа, непохватна, недисциплинирана, приказлива аматьорка и всяко нейно изречение, параграф и сцена плачат за намесата на специалист.“. Очевидно плачат и за продажбата на 30 млн. копия по цял свят.

Хари Потър и философският камък“ от Дж.К.Роулинг

Дори не искам да си мисля как се чувства издателят, отхвърлил ръкописа на Роулинг днес, когато книгите от поредицата достигнаха общ тираж от 450 милиона, филмите са счупили всички рекорди по посещаемост а г-жа Роулинг е един от най-богатите писатели. Тя получава осем отказа, преди Алис Нютън, осем годишната дъщеря на председателя на Bloomsbury, да прочете първата глава и да принуди баща си да се добере до остатъка от историята възможно най-скоро.

„Пилешка супа за душата“ от Джак Канфийлд, Марк Хансен

Днес всички са чували за поредицата „Пилешка супа“. Всъщност има супено заглавие за почти всички, от затворниците до пъпчивите пубертети и играчите на голф. За малко по-малко то три десетилетия тази книга се превърна в най-добре продаваната нехудожествена поредица на света, с тираж над 130 млн. копия. Преди публикуването й, Канфийлд и Хансен са отхвърлени от над 100 издателя. „Всички казваха, че е глупаво и никой не би купил сборник с кратки разкази, в които няма напрежение, тръпка – без секс, без насили... Защо някой би я прочел?“ 

„Здрач“ от Стефани Майер

Каквото искате мислете за „Здрач“, но простата математика показва, че поредицата е една от най-популярните през това хилядолетие. От нея са продадени над 116 милиона книги за малко по-малко от пет години. Майер и романът й са получили четиринадесет отказа от литературни агенции преди Джоди Риймър от Writers House да поеме риска с непознат автор. За късмет на Майер, това е краят на проблемите й и осем различни издателства наддават за правата на търг.

„Фермата на животните“ от Джордж Оруел

Втората най-добре продавана книга на Оруел след „1984“ е отказвана четири пъти преди да бъде публикувана и да продаде близо 20 млн. копия. Основният проблем, с който се сблъсква авторът е, че критикува комунизмът, а СССР е основен съюзник на Обединеното кралство по време на Втората световна война. Още нещо интересно: едно от писмата-откази е написано от самия Т.С.Елиът. Но след няколко месеца войната свършва и Оруел все пак публуква повестта си. Останалото, както казват е литературна история

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване