10/14/11 09:53
(http://www.azcheta.com/)

Мечо Пух на 85

Любимото наше глупаво мече за щастие никога няма да остарае и макар технически да е вече на 85, май все още не е никак поумняло, нито то, нито неотменния му антураж от Стоакровата гора.

На днешната дата – 14. октомври през немислимо далечната 1926 се излюпва първото издание на „Мечо Пух“. Вдъхновен от собствения си син и неговото Плюшено мече, Алън Милн съживява един неповторимо магичен, по детски алогичен, магичен и омагьосващ, аналогичен с реалността по неподражаем начин... свят, който е приютявал поколения малки и големи между твърди и тънки, но винаги все така уютните си корици.

Кристъфър Робин кръстил Плюшеното мече на истинска мечка от Лондонския зоопарк. Мечката била дарена на зоопарка от канадски офицер Хари Колборн, за когото се говори, че я откупил от един ловец за $20 и я кръстил Winnie на родния си град Уинипег.

Колебливата звезда на Пух всъщност изгрява на Бъдни вечер през 1925-та, когато Милн го включва в една коледна статия за лондонския Evening News. На следващата година мечето заема достойно централно място в едноименния сборник с разкази, заедно с Прасчо, Йори, Зайо и останалите добре познати ни играчки на Кристъфър Робин.

Илюстрованият образ на обичния ни Пух бил оставен в креативните ръце на Е. Шепърд, които му предали форма и живот. Шепърд не се е ръководил от мечето на Кристъфър Робин, а от играчка на собствения си син. И макар и Милн да не бил много съгласен с избора на илюстратора, той признава безспорния му принос за успеха на книгата.

Още с появата си Пух е спечелва симпатиите на публиката, но най-успешните му години са през 30-те, когато Стивън Шлезинджър откупува правата за Америка и Канада. Оттогава датират и първите играчки Пух, записи, игри, пъзели и какво ли още не. До една година малкото мече развило 50-милионен $ бизнес.

Следващата голяма крачка за Мечо е в „Дисни“ през 1961, което категорично го превръща в световен любец. На 80-тия си рожден ден през 2006-та Пух получи собствена звезда на холивудската Алея на славата. Тази година дружинката от Стоакровата гора покори и големия екран.

Какво ли предстои, мили Пух? Ами... може би едно гръненце с мед като за начало.

Вижте и фотоисторията на Мечо Пух, разказана в сайта на списание TIME.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване