10/18/11 06:00
(http://www.azcheta.com/)

Шокиращата истина за неконтролирания капитализъм

Четох тази книга с желанието да си попълня някои бели петна за световната политика и икономика, но единственото, което направи тя е да разкрие десет пъти по-големи празноти в знанията ми за света. Ако някой ми каже, че знае толкова или дори и наполовина за световната икономика, колкото е открила Нейоми Клайн, просто няма да му повярвам. Убедена съм, че никой не би могъл сам да стигне до тези прозрения измежду огромния ежедневен поток от информация. Ето това прави книгата толкова важна – взаимозависимоста, която разкрива, между събития, отдалечени на хиляди километри и десетки години във времето. Във времената на Интернет комуникацията, в които на почит са „бързите“ статии, едно толкова задълбочено изследване е ценно и рядко.

„Шоковата доктрина“ е един изключително амбициозен проект, който открива общата тенденция между големи исторически събития в политиката и икономиката на Чили, Аржентина, Боливия, Русия, Полша, Китай, Южна Африка, войната в Ирак и урагана Катрина в САЩ. Преди всичко тя е разтърсваща – за всички (като мен), които вярват в силата на свободната икономика. Защото свободната икономика далеч не е аналогична на свободния капитализъм. Свободният капитализъм търси да подчини, да погълне, да разруши. Свободният капитализъм действа чрез подчинение по пътя на пълното изтощение. Клайн описва десетки съдби на страни от целия свят, които, умишлено или според естествения ход на събитията, биват докарвани на състояние на тотален срив на икономиката и функциите на властта и докато дадената страна е в шок, тихомълком, бързо и без публична дискусия са налагани такива промени, които разрешават на свободния капитализъм да процъфтява и на избрани международни компании да се настанят в парализираното държавно гнездо. Къде му е проблемът на неконтролирания от държавата капитализъм ли?

Че убива:

  1. Местната икономика
  2. Средната класа
  3. Цената на местната валута
  4. Парадоксално – обема на чуждите инвестиции....

... и така нататък, и така нататък. По-обстойно обяснение на феномена четете в Книголандия.

Тази книга е важна за нас. България не е част от изследването на Клайн, но аз открих доста прилики между хода на събитията у нас и у останалите страни. Дори и наблюдението ми да не я вярно, трябва да знаем повече за институции, чиято дейност в България не се обсъжда достатъчно. Защото докато в публичния дневен ред се чудим луд ли е Волен Сидеров, дали да махнем пълния член от езика и дали земетресението в Шабла е причинено от проучванията за шистов газ, промените се случват тихомълком.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване