10/19/11 07:17
(http://vasvalch.com/)

Ползваемост като основна грижа

shopping cartЕдно интересно видео обикаля от вчера моя социален кръг. Всъщност това е реклама на Google Analytics, но няма да го разберете до последния кадър. Вместо това обаче ще се замислите над въпроса доколко лесен за употреба е вашият сайт. С пренасяне на онлайн-случките в реалния живот става доста ясно, че понякога в желанието да помогнем или предпазим, всъщност залагаме твърде много бариери пред потребителя.

Обстановката е позната – средно голям супермаркет, много редици. Героите: клиент и касиер. Какво толкова може да се обърка? Оказва се, всичко. Няма смисъл да преразказвам видеото, просто го изгледайте – ако не ви е забавно до смях, ще ви върна парите, гарантирано!

Въпреки, че ни е смешно, всъщност темата е доста важна. При всякакъв вид онлайн взаимодействие с потребителите в компаниите се бият две антагонистични цели: да съберем данни и да дадем колкото се може по-голяма възможност за допълнителни покупки срещу това да помогнем на потребителя да си тръгне от нашия сайт възможно най-бързо с това, което е търсил. Принципът важи при почти всичко – от електронните магазини до предлагането на безплатни е-книги срещу по-пълна информация за посетителите на сайта. Колкото повече обръчи поставяме пред потребителя, толкова по-малка е вероятността той да сметне сайта ни за място, което заслужава повторна визита. Така в желанието да постигнем краткосрочни цели си вкарваме директен автогол. Стратегията не е умна!



Още по темата:

  1. Маркетинг като за Световно
  2. Създаването на реклама като PR
  3. Ние не сме като вас!

Публикувана на 10/19/11 07:17 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/fK5CmPYTsyw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване