10/19/11 21:22
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови кексчета с джинджифил и сладко от портокали

Макар че не обичам студа и зимното време, бях приятно изненадана миналата събота, когато се събудих и видях сипещите се едри снежинки през прозореца. През този ден планувах да свърша няколко неща, не много спешни, но изискващи време. Обаче тези снежинки направиха обрат в плановете ми. Отключиха топли спомени, зимни аромати, празнична еуфория, случи се магия…  И тогава, без да се замислям се отдадох напълно на внезапната емоция.

Още преди да стана от леглото, на ум смесих шоколад и портокал. После добавих малко джинджифил. Картината съвсем започна да се изяснява още преди да съм отпила глътка кафе,  а в самия му край вече бях извадила яйцата от хладилника.

Не планувах този десерт. Съобразявах се с това, с което разполагам. И стана чудесно! Когато приключих с всичко, включително и с миенето на съдовете, запалих ароматна лампа с портокалово масло и се насладих на десерта, въпреки че навън вече не валеше сняг. И пак беше хубаво! И пак я имаше магията!

Шоколадови кексчета с джинджифил и сладко от портокали

По идея от книгата The Cook’s Book: Step-by-step techniques & recipes for success every time from the world’s top chefs…

Дозите са за 6 големи кексчета. Формите, които използвах са с вместимост 250 мл.

От посочените количества може да се приготвят 24 стандартни мъфина. Рецептата лесно може да се раздели на две и да се приготвят 12 мъфина.

Продукти:

  •  50 гр. брашно + допълнително за формите
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 100 гр. фино смлени бадеми
  • 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
  • 100 гр. шоколад (използвах 52%)
  • 100 гр. краве масло + 2 супени лъжици за формите
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 120 гр. пудра захар
  • 300 гр. сладко от портокали
  • сокът от 1/2 лимон

За глазурата:

  • 200 гр.шоколад (използвах 52%)
  • 200 гр. краве масло, нарязано на кубчета и оставено на стайна температура

Фурната се нагрява на 180°C. Шест форми за малки кексчета с вместимост 250 мл. се намазват с разтопено масло и се поръсват с брашно. Излишното брашно се изтръсква.

Брашното, бакпулверът и бадемите се смесват. Оставят се настрана.

Шоколадът и маслото се смесват, и се разтопяват на водна баня. Оставят се да се охладят леко.

Яйцата и захарта се разбиват с миксер докато сместа се сгъсти и увеличи обема си. Към нея се добавя шоколадът с маслото. Разбиването става отново с миксер, но на бавна скорост. Добавя се джинджифилът. Следва брашнената смес, като разбъркването става внимателно и с шпатула.

Готовата смес се разпределя във формите, като се запълва 3/4 от обема им. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 20-25 минути. Проверяват се за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра на кексчето трябва да излезе суха.

Кексчетата се оставят да се охладят във формите за 10-15 минути и тогава се освобождават от тях. Оставят се да изстинат напълно.

Когато са напълно охладени, с остър нож (най-добре с нож за хляб) се отрязват на две части по хоризонтал.

Сладкото от портокали се смесва с лимоновия сок и се загрява докато стане течно. Прецежда се през цедка. Прецеденото сладко се оставя за намазване на повърхността на кексчетата. С останалата част, разполовените кексчета се намазват от едната страна и се сглобяват отново. С прецедената част от сладкото, кексчетата се намазват равномерно по цялата повърхност с помощта на четка.

Глазурата се приготвя по следният начин: шоколадът се разтопява на водна баня и след като се отстрани от огъня към него се добавя маслото. Оставя за 5 минути и след това се разбърква енергично с телена бъркалка.

Кексчетата се поставят върху решетка и с още топлата глазура се покриват изцяло. Оставят се така, на стайна температура докато глазурата стегне.

Сервирай кексчетата с пресни плодове, топло кафе, ликьор или с каквото ти харесва.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Шоколадови кексчета с джинджифил и сладко от портокали от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 10/19/11 21:22 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/C5J-PnLuAAA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване