10/20/11 07:00
(http://www.azcheta.com/)

Патрулите

Преди векове силите на светлината и мрака се сблъскали в една последна решителна битка, от която зависела съдбата на света. Битката завършила с договор, били наложени граници и правила. Когато тъмнината предприеме нещо, то светлината има право да противодейства с равна по големина сила и обратното. Всичко в името на равновесието на света. Създават се двата патрула – Нощен и Дневен.

В Нощния патрул са светлите магове, които излизат вечер – времето на мрака, времето, когато из улиците върлуват вампири и върколаци, жадни за човешка кръв, когато тъмните магове се развихрят. Нощния патрул следи за неспазване на договора от страна на силите на тъмнината.В Дневния патрул са тъмните магове, висшите вампири и подобни, които излизат денем – времето на светлината, когато добронамерени магьосници се опитват да морализират зли хора, когато светлината се опитва да направи света едно по-добро място за живеене… поне по техните стандарти. Дневния патрул следи за неспазване на договора от страна на силите на светлината.Същевременно съществува и Инквизицията – организация, съставена от неутрални хора (и не само) със свръхестествени сили, които не са част нито от светлината, нито от мрака… защото разликата между тях е много тънка. Инквизицията играе роля на последна институция, на съдник, зорко наблюдаващ за спазване на договора. Въпреки това борбата за надмощие продължава и до днес.

Зад Нощния патрул седи могъща личност, използваща своите магове като марионетки, за да плете поредната интрига, която ще доведе до тотално надмощие на светлината над мрака. Зад Дневния патрул седи друга могъща личност, използваща своите магове като марионетки, за да плете поредната интрига, която ще доведе до тотално надмощие на мрака над светлината. И голямото надцакване започва…

Наши дни. Москва. Има хора, има и различни. Антон е различен. Той е маг и може да навлиза в Сумрака, едно алтернативно пространство на нашия свят. Нашият герой работи в Нощния патрул. Има за съседи семейство вампири – същества, принадлежащи на мрака. Антон живее нормален живот за средностатистически светъл. Една вечер по време на патрул той спасява от твари на тъмнината Егор. Момче с огромен потенциал, може би решението на загадката кой ще надвие във вечната война на мрака и светлината. Но на коя страна ще застане Егор?

Междувременно се появява Светлана – жена, натрупала толкова огромна енергия от негативни емоции, че всеки момент може да избухне, помитайки със себе си половин Москва. Жена, към която Антон не е безразличен. И тогава главоболята на Антон започват. Главоболия, от които може да се реши изходът от хилядолетната война, а силите на светлината и мрака няма да изпуснат своя шанс...

До тук с историята, защото всичко останало би ви развалило удоволствието от четенето. На пръв поглед сюжетът започва неубедително, за да разбие накрая очакванията ви на пух и прах. На практика получавате четири тома с по няколко различни истории в тях, които ви представят гледните точки през погледа на двата патрула и Инквизицияа. Всяка история започва привидно бавно и в течение на сюжета ескалира до нечувано епични размери. Защото, повярвайте ми, финалите на всяка една от книгите ще ви остави с увиснало чене. Чрез всяка история вие ще се запознавате отблизо с борбата между мрака и светлината. Всичко това е поднесено със страхотния четивен стил на Лукяненко, изпълнен с действие, обилна доза хумор, пълнокръвни герои, много интрига и едни от най-неочакваните обрати и разкрития, които сте срещали.

Патрулите е поредицата, която превръща Сергей Лукяненко в световно известен писател. Тя е издадена в България от ИнфоДар преди години, като в момента тече преиздаването в луксозни томчета, които наистина са красиви, но за съжаление гореспоменатото издателство изкарва вече преведена книга почти две години. Последният том обаче се очаква да излезе съвсем скоро, а и вече лесно се намират старите издания. Така че ако не сте чели поредицата досега, няма какво да му мислите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване