10/23/11 13:09
(http://www.azcheta.com/)

Съобщават предварителните резултати от изборите с... книги

Последните няколко избори в България са интересни не толкова с изхода си, колкото със забавния начин, по който се съобщават временните резултати от гласуването според социолозите. Според Изборния кодекс "резултатите от социологическите проучвания могат да се оповестят след 19,00 часа на изборния ден", което кара информационните агенции да ги поднасят под формата на... класации с търсени книги, примерно.

Подобна стратегия днес са избрали агенция "Фокус", които следят "най-продаваните книги на антикварния пазар" през определен период от време, за да избегнат санкции от ЦИК. Подбраните заглавия следват определени признаци, свързани с кандидатпрезидентските двойки, и резултатите са показани в проценти. Разбира се, това процентно съотношение едва ли претендира за точност, но дава доста добра ориентация за развитието на изборния ден.

Други три водещи онлайн медии са избрали по-различна стратегия - Mediapool показва най-поръчваните блюда във веригата ресторанти "България", а на сайта си ДарикНюз публикуват "традиционната неделна музикална класация на Дарик". БГНЕС пък прави "измерване на температурите" на определени улици в София, като в 15 ч. най-горещо е било около НДК - малко над 40 градуса.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване