10/25/11 13:04
(http://joruel.blogspot.com/)

Музей на българското безхаберие

Напук на всички, които тези дни говорят, пишат и мислят само за избори, в слънчевия уикенд на изминалата седмица аз си направих кратка "разходка" до Бургас. В единия край на летището, разположено в кв. Сарафово по пътя за Слънчев бряг, една любопитна гледка посреща туристите и им напомня в коя държава се намират.


Обявен като бъдещ "Музей на българската авиация", задният двор на летището на практика представлява последен пристан за дузина пенсионирани представители на гражданската и военна авиация. В двора се влиза безпроблемно, никой не иска вход, невръстни и пораснали любопитковци се катерят по експонатите... Ръждата е разяла корпусите, ветеранът хеликоптер Ми-2 е с опустошено приборно табло, счупени прозрачни части, изтърбушени седалки. В салона на Aн-24 мирише на урина и се въргалят боклуци. Бойните легенди МиГ-15 и МиГ-21 с олющени корпуси бавно загиват в двора на летището.




Това е съдбата на българската авиация. И би било поне малко простимо, ако в Музея на авиацията в Крумово не беше същата, че и по-страшна гледка. Ако в двора на НВИМ не гниеха уникални машини, някои от които запазени с единици в цял свят. Ще направя една отпратка към музейната експозиция в Калемегдан, Белград, съседна Сърбия (която дори не е в ЕС). Не е тъжно, а гротескно! Това е България - страната, която иначе се бие в гърдите със своето минало... Нямам какво да добавя, поне снимките се получиха добре.




Публикувана на 10/25/11 13:04 http://joruel.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване