10/26/11 12:49
(http://www.bivol.bg/)

Арестуваха трима за търговия на гласове в Несебър

a_stoyanov_nesebur
Арестуваният Александър Стоянов - Сандю

Трима души са в ареста за 24 часа за търговия с гласове в морската община Несебър, където страстите са изключително нажежени преди втория тур.

Сред тях е Станка Райкова, която е в кандидатската листа за общински съветници на ГЕРБ, научи Биволъ.

Това са единствените до момента в морската община арести за купуване на гласове в Избори 2011 г.  въпреки многобройните сигнали и проверки.

Арестът е следствие от разследването на БНТ, в което журналистът Росен Цветков се регистрира в Несебър и "продаде" гласа си.

http://bnt.bg/bg/news/view/62767

Две жени и един мъж бяха арестувани в Несебър, заради търговия на гласове. Едната от арестуваните жени е Станка Тодорова Райкова, която е на 19-то място в кандидат листата за общински съветници на партия ГЕРБ. Жената работи в местното ХЕИ в Несебър.

Другите двама са Кирила Тодорова и Александър Стоянов - Сандю. Тодорова е обещавала и раздавала дърва за зимата на социално слаби жители на общината срещу задължението да гласуват за кандидата за кмет Атанас Терзиев. Стоянов, който по професия е строител на сергии и временни обекти е бил основният брокер на купуването, сочи първоначалната информация. Именно той е държал и раздавал парите. 

Тримата са били разпитани в прокуратурата, престояли са 24 часа в ареста на РПУ-Несебър и са освободени преди малко, като са под наблюдение.

По случая е образувано досъдебно производство, което се води от Икономическа полиция в Бургас, като се очакват големи разкрития и разплитане на връзката за "изборната спекула" в Несебър. Наблюдаващ прокурор е Севдалина Станева от Районна прокуратура Несебър. Полицията е действала по сигнал за купуване на гласоподаватели с пари и премети за ГЕРБ. Станка Райкова е заснета и на видео клип на екип на БНТ, в момент в който купува гласа на репортер с адресна регистрация в община Несебър. Всичко е заснето подробно на филм, с който МВР разполага. Излъченото по БНТ обаче е само малка част от целия филм, който имат полицаите. Видеоматериалът разобличава спекулантите по неопровержим начин.

През 2007 г. на миналите избори в Несебър, същата политическа структура, свързана с олигарха Чочо Александров бе изловена също да купува гласове, но в полза на неговата корпоративна партия ДЕЛА и лидера й Атанас Терзиев, който сега е кандидат за кмет от ГЕРБ. Разследването завърши с осъдителна присъда, която обаче засегна единствено търговците, но не и техните поръчители.

Четири години по-късно практиката продължава, но вече от името на ГЕРБ, където Чочо преля партията си с ходатайството на Александър Сталийски пред Бойко Борисов.

Биволъ се сдоби и с друг клип, заснет с мобилен телефон, на който се чува как Кирила Тодорова обещава дърва и климатик срещу гласуване.

Публикувана на 10/26/11 12:49 http://www.bivol.bg/nessebar-aresti.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване