10/28/11 07:24
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

Комунизъм по американски: Масово самоубийство в Джоунстаун - за L'Europeo


Комунизъм по американски: масово самоубйиство в Джоунстаун
Това е историята на „Храмът на народа“ създаден от Джим Джоунс с идеята даразпрозстранява „апостолски социализъм“. Краят на тази идея е световно известен като най-голямото масовосамоубийство в света, както и най-голямата загуба на цивилно население отнеестествена смърт в Америка до 11 септември 2001.
На 18 ноември 1978 в порт Кайтума, Гвиана, Джеймс Уорън Джоунс раздава нанад 900 души смъртоносен коктейл от цианид, валиум, хлорен хидрат и фенергамразредени с Flavor Aid.Наредени на опашка мъже, жени и деца изпиват смъртоносния коктейл с помощта наспринцовка и след около пет минути умират. Джим Джоунс им казва, че смъртта име „революционно самоубийство“. Американската делегация дошла да се опита даспаси последователите на Джоунс е причакана на летището, където неговатаЧервена Армия открива огън по тях и почти всички са избити. Сред загиналите ечленът на Американския конгрес Лео Райън дошъл да преговаря с Джоунс.
Джим Джоунс е роден в Индиана на 13 май 1931 г. в обикновено американскосемейство. Съучениците му го помнят като „истински странно дете обсебеноот  религията и смъртта“. Младият Джим естрастен читател. Внимателно изучава Сталин, Маркс, Хитлер, Ганди. На 18 г. сежени за Марселин Балдуин и започва да учи в Университета на Индиана вБлумингтън. През 1951 г. Джоунс става член на Американската комунистическапартия.  Възмутен е от начина по койтоМак Карти преследва комунизма особено в случая с екзекуцията на Джулиус и ЕтелРозенбърг. Тогава Джоунс разбира, че единствения начин да пропагандира марксизмаси, е да инфилтрира църквата и от там да достига до сърцата и умовете нахората.  Става пастор в методисткацърква, но я напуска заради забраната да бъде посещавана от черни.Междувременно наблюдава как в друга църква се извършват лечителски религиознисеанси с помощта на които се събират пари за конгрегацията.  Разбира, че това е идеален начин зафинансиране на социалните му цели и основава собствена църква нареченаХристиянски Народен Храм Пълен Госпел. Започва да продава от врата на вратаживи маймунки и със средствата от продажбите финансира църквата си. Критикуваамериканската компартия и маоистите и напуска редовете на партията. Заема се синтегрирането на черните в обществото с такава страст и успех, че враговете мувзривяват колата му опитвайки се да го убият. Осиновява цветнокожи деца инарича семейството си „с цвят на дъгата“. През 1961 г. семейство Джоунс саединствените бели в Индиана осиновили черно дете.
Джим Джоунс е убеден, че светът ще загине от ядрена война на 15 юли 1967 г.след което той ще създаде социалистически Рай в Калифорния. На практика вцърквата си той не проповядва Госпел, а социализъм наречен Апостолски. „Ако сироден в капиталистическа Америка, расистка Америка, фашистка Америка, значи сироден в грях. Но ако си роден в социализъм, тогава си роден праведен“. 
През 70те години Джоунс се отдръпва от Християнството и Библията казвайки,че Библията служи на белите мъже да държат жените и цветнокожите в подчинение.Твърди, че той е прероденият Исус, Ганди, Буда и Ленин.  През 1976 г. открито признава, че е атеист ипремества църквата в Сан Франциско където с неговата подкрепа е избран кмета награда. Джим Джоунс има приятели на високи политически постове – Уолтър Мондейл,кандидат за вице-президент, както и Розалин Картър, жената на президента ДжимиКартър. В апартамента на Народния храм гостуват различни политически лекторисред които е и Анджела Дейвис. 
Джоунс успява да създаде и здрави връзки с медиите в Сан Франциско, коетоот своя страна го поставя под наблюдение и прицел на враговете му. През 1974 г.Джим Джоунс с няколкостотин члена на конгрегацията му заминава за Гвиана, коятокато социалистическа държава му дава възможност да се установи там с последователитеси. Целта му е да създаде в Гвиана „социалистически рай“. Следвайки примера наСъветския Съюз, той не разрешава никой да напуска новосъздадения „рай“ иобявява, че той и хората му са най-чистите комунисти, които някога сасъществували. Близо 70% откомуната в Джоунстаун са бедни черни. Тези, които се опитват да си тръгнат, саспрени насила. Много хора са обезпокоени от това, че Джим Джоунс е постояннодрогиран, но го толерират и уважават заради борбата му в помощ на социалноонеправданите. Същевременно се създава „Организация на Загрижените роднини“ сцел членовете й да се опитат да измъкнат близките си от създадения от Джоунс комунистически концлагер. Дори ХарвиМилк, известният борец за правата на хомосексуалните, пише писмо в подкрепа наДжоунстаун до президента Картър в което описва Джим Джоунс като човек с високморал.
За жителите на Джоунстаун се прожектират взети от Съветското посолство вГвиана пропагандни документални филми описващи добрия живот на пенсионерите вСъветския съюз, както и за адаптирането към нормалния живот на завръщащите сеот Виетнам ветерани.  Всички работят поосем часа по пет дни в седмицата, а след края на работния ден слушат лекции ивзимат класове по социализъм. По този начин учейки се от Северна Корея ДжимДжоунс установява методи за контрол върху мисълта, както и модифициращиповедението техники взаимствани от Китай. Четат им се новини от радио Москва ирадио Хавана. В комуната няма телевизори или радио, единствено Джоунс притежавакъсовълново радио. Непокорните са наказвани с престой в шперплатови кутииголеми колкото ковчези, а непослушните деца са били закачани да висят с главатанадолу в кладенец.  Тези, които са сеопитали да се измъкнат, са били дрогирани с демерол, валиум и торазин. По всяковреме са патрулирали въоръжени гардове.
Джим Джоунс периодично е организирал тъй наречените „Бели нощи“ чиято цел ебила да държи жителите на комуната нащрек срещу „капиталистическите прасета“,които искат да ги унищожат. По време на „Белите нощи“ Джоунс е предоставялследния избор за спасение на последователите си:
  1. Да се опитат да избягат в Съветския съюз
  2. Да направят „революционно самоубийство“
  3. Да останат в Джоунстаун и да се бият срещу нападателите
  4. Да избягат в джунглата
На няколко пъти се репетира масово „революционно самоубийство“. Хората са нареденина опашка и на всеки се дава малка чашка пълна с червена течност, която трябвада изпият и която ще ги умъртви до 45 минути. Очевидци разказват, че всеки единот тях си изпивал течността в очакване да умре. Джоунс им казва, че всъщносттова не е отрова, а тест за лоялността им.
В един момент Джим Джоунс решава, че и Гвиана не е безопасно място закомуната му и започва преговори с посолствата на СССР, Югославия, Северна Кореяи Куба. Представител на Съветското посолство гостува на комуната и изпраща„най-дълбоки и сърдечни поздрави на хората от първото социалистическо икомунистическо общество в Съединените Щати, Гвиана и в света“. Същевременноздравето на Джоунс се разклаща все повече и повече. Наблюдаващият комуната впродължение на 18 месеца разследващ журналист Райтерман пише, че е билошокиращо да се гледа как един болен, обзет от параноя човек, контролира животана хиляда души. Джим Джоунс отрича да е хомосексуален, но принуждава мъже отпоследователите му да имат сексуални контакти с него под претекста, че по тозиначин те се свързват символично с него.
През лятото на 1978 г. Джоунс наема създателите на известна конспиративнатеория за убийството на Джон Ф. Кенеди Марк Лейн и Доналд Фрийд да измислятказус в който да се окаже, че има конспирация на правителството срещу НароднияХрам. В последствие на многобройни оплаквания от роднини на „доброволците“ вДжоунстаун за нарушаване на човешките им права, на 17 ноември 1978 г. за Гвианазаминава разследващ телевизионен екип от NBC, репортери от различни вестници, както иконгресменът Лео Райън.  В комуната едопуснат само конгресменът Райън с четирима членове на организацията „Загриженироднини“. Посрещат ги приятелски, въпреки, че Джим Джоунс не спира да говори заправителствена конспирация комуната да бъде унищожена. На тръгване двама членана комуната дават бележка на Райън на която пише, че го молят да ги измъкне отДжоунстаун.
Сутринта на 18 ноември 1978 г. предусещайки опасност единайсет члена накомуната успяват да избягат. Все повече хора молят конгресмен Райън да импомогне. Въпреки привидно доброто посрещане което Райън получава от ДжимДжоунс, докато Райън и антуража му са извозвани с камион към летището, член накомуната се опитва да го наръга с нож. В друг камион са докарани членовенамерили смелост да тръгнат с конгресмена. В момента в който пристигат присамолета, Червените бригади на Джоунс откриват огън по Райън и бегълците.Всички с изключение на пилотите на двата малки самолета, които успяват даизлетят, са избити.
Джим Джоунс е обзет от тотална параноя въпреки, че конгресменът му епредложил да разреши на членовете на комуната си да се върнат в Америка. Убедене, че всички ще бъдат избити от американското правителство, а децата им щестанат фашисти. Джоунс организира събрание на което предлага единственотоспоред него възможно разрешение на ситуацията – масово революционносамоубийство.  Преди да е свиканосъбранието подчинените на Джоунс приготвят в метален варел коктейл от валиум,фенерган, цианид и хлоров хидрат.
Червената бригада се е върнала с изпълнена мисия, членовете на комунатазнаят, че Райън и антуража му са избити. Никой не тръгва да бяга или да себунтува, а първата доброволно поела отровата е Рулета Пол и едногодишното ибебе. Виждайки как хората умират, някои се възпротивяват, но общо взето всичкиса като в транс. Отварят уста и отровата се впръсква в устата им съсспринцовка. Джим Джоунс е намерен мъртъв между две други тела. Бил е застрелянв главата вероятно от верен на него човек. На три високопоставени члена накомуната са дадени $550 000 и плик, който етрябвало да бъде занесен в Съветското посолството в Гвиана. В плика има двапаспорта и писмо с инструкции до служителят на посолството Фьодор Тимофеев съсследния текст:
„Скъпи Другарю Тимофеев,
Това писмо служи за инструкция свързана с нашите притежания, които искамеда оставим на Комунистическата партия на СССР. Включени са писма инструктиращибанките да изпратят чекове до вас. Правя това от името на Народния Храм, защотоние, като комунисти, искаме нашите пари да помагат на онеправданите хора из целиясвят по начин по който на вас се вижда справедлив.“
В писмата са били описани сметки съдържащи над $7.3 милиона долара, които е трябвало да бъдаттрансферирани в съветски сметки. Преносителите обаче захвърлят повечето пари иопитвайки се да избягат са заловени. Извън тях оцеляват само пет души. Някоихора оставят предсмъртни бележки, но в никоя от тях няма обвинения към ДжимДжоунс. Всички са дълбоко убедени, че са жертва на капиталистическатаконспирация и че единствения изход за тях е революционното самоубийство.Всички, включително и съпругата на Джоунс, Марселин, завещават парите си наСССР.
Джим Джоунс е надживян от многобройните си деца, които не искат да бъдатасоциирани с него. Някои от тях участват в документални филми разказващи засъбитията.
В комуната на Народния Храм на комуниста-пастор Джоунс доброволно загиват918 души между които 294 деца. Всякави философствания на тема какво е комунизъмса абсолютно ненужни. Фактите на тази история говорят сами по себе си. Това енай-голямото групово бягство от действителността в историята наЧовечеството.  
Публикувана на 10/28/11 07:24 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2011/10/leuropeo_28.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване