10/30/11 19:53
(http://ikonomika.org/)

Книги – 30.10.2011

Vito Tanzi, Argentina: An Economic Chronicle. How one of the richest countries in the world lost its wealth

Преди век Аржентина е велика икономическа сила – за много европейци по онова време Аржентина е толкова привлекателна за емиграция колкото САЩ. Аржентина започва 20 век като една от най-богатите страни в света и завършва 20-ти век с много бедност. Това е случай, който трябва да се има предвид от всички народи, които смятат, че просперитетът им е гарантиран и едва ли не им е гарантиран по рождение. Една богата страна може да спре да бъде богата заради погрешни политики – също както една бедна страна може да си остане дълго време бедна заради погрешни политики.


Richard McGregor, The Party. The Secret World of China's Communist Rulers

Изненадващо или не, но китайската комунистическа партия действа по много сходен механизъм с бившите комунистически партии от Източна Европа (включително как се назначава и управлява номенклатурата). Тоталният контрол върху всички власти и икономиката, както и корупцията, глупавите експерименти и умрелите от глад няма да изненадат човек, познаващ комунизма в бившия соц-лагер. По-интересно е как комунистическата партия в Китай успява да направи нещо немислимо в Източна Европа – да допусне пазар, конкуренция и все повече капитализъм и по този начин да избегне тоталния крах на комунистическите партии от Източна Европа.


Carl E. Walter, Fraser J. T. Howie, Red Capitalism: The Fragile Financial Foundation of China's Extraordinary Rise

Двамата автори изследват финансовата система на Китай, най-вече банките, които заради отпускане на кредити на държавни предприятия преживяват финансова криза всяко десетилетие. Задълбочено са разгледани реформите на бившия премиер Жу Ронгжи, който трансформира държавните компании и банки и привлича частни инвеститори. Книгата, обаче, е много критична заради недовършените реформи, нерешените проблеми и заради голямото натрупване на държавен и квазидържавен дълг. Авторите, обаче, прекалено възхваляват американските банки, което някак си звучи малко прекалено в среда на финансова криза и трилионни спасителни пакети.


Niall Ferguson, Civilization: The West and the Rest

Авторът си задава въпросът как така западната цивилизация изведнъж става най-богата и доминантна през последните няколко века, след като преди това други са били по-напреднали. Отговорът му се свежда до шест фактора – конкуренция, наука, демокрация, медицина, потребление и работна етика. Те, обаче, вече не са само монопол на запада, тъй като се възприемат масово навсякъде, а самият запад може би започва да забравя на какво дължи просперитета си и/или го възприема за даденост.


Румен Аврамов, Пари и де/стабилизация в България 1948-1989

На база на документи, включително разсекретени архиви на Българската народна банка се разглежда паричната политика по време на комунизма и два от опитите за макроикономическа стабилизация в опит да се решат финансови кризи. Описва се постоянното одобряване на програми, постоянните "исторически" пленуми и постоянната невъзможност те да се изпълнят, а в крайна сметка винаги се разчита на съветска помощ за оцеляване. Интерес представлява главата за критичните икономисти по време на комунизма (Венцислав Антонов, Иван Костов, Любомир Христов, Румен Аврамов, Венцеслав Димитров), още повече че от гледна точка на времето авторът е доста (само)критичен.


Александър Везенков, Властовите структури на Българската комунистическа партия 1944-1989

Изследва се номенклатурата на БКП, ръководството на партията, институцията на държавния глава, мрежата от масови и обществени организации на комунистическата партия. Забелязва се прилика с действието на други комунистически партии (включително с книгата по-горе за китайската комунистическа партия).



Даниел Вачков, Мартин Иванов, Българският външен дълг 1944 – 1989. Банкрутът на комунистическата икономика

Задълбочено изследване на външния дълг тръгвайки от тежестите на Втората световна война, минавайки през различните периоди на комунизма и дълговите кризи, включително последната от 80-те години, която завърши  с фалит на България. През призмата на външния дълг се разкриват проблемите на комунистическата икономика, нейната неконкурентност, изостаналост, зависимост от външни дългове – което в крайна сметка е свързано с невъзможността на комунистическото управление да отговори адекватно на предизвикателствата на вътрешната и външната среда. Нито една от кризите не се използва за реформи, а се разчита на еднократни решения и външна помощ, което в крайна сметка дългосрочно влошава положението и неизбежно се достига до крайния крах.


Даниъл Йъргин, Джоузеф Станислау, Командните висоти. Борбата за световната икономика

Книгата разглежда борбата на икономическите идеи – между идеите за държавен контрол и повече конкуренция и пазар. Разглеждат се много страни (от САЩ до СССР, Сингапур и Китай) и икономическата политика в тях, защо и кога се сменя насоката на политиката. Основната идея е, че в крайна сметка побеждават тези идеи, които водят до по-добър резултат, въпреки че това невинаги става лесно и понякога едва след много грешки и дълги страдания.



Уилям Фликенщайн, Фредерик Шийхън, Балоните на Грийнспан: Епохата на невежество във Федералния резерв

Тотална и всеобхватна критика срещу Алан Грийнспан, който според авторите като ръководител на Федералния резерв носи отговорност за срива на щатския долар и финансовата криза.







Блогът за икономика 2011

Публикувана на 10/30/11 19:53 http://ikonomika.org/?p=5913
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване