11/12/11 07:30
(http://blog.bogomil.info/)

2: Какви инструменти да използваме за направата на малката страница на общността

Ако си спомняте в предния материал, говорих за това как да направим първата страница за общността, която да има ограничена функционалност. Сега ще ви кажа какви инструменти може да използвате за да я направите + още няколко практически съвета:

 

Пощенски списък

Що се отнася до създаването на ядрото на общността – пощенския списък е незаменим инструмент, защото:

  • Той ви дава прозрачна комуникация с всички в общността
  • Дава възможност на заинтересувани посетители да станат част от него, както и от общността ви
  • Дава информация за това с какви проблеми се сблъсква общността.


Как да си направите пощенски списък?  Google дава добри инструменти за това – стартирайте една от тук. Ако пък вашият хостинг доставичик, поддържа такава функционалност, можете да използвате и него.

Идея

Свържете формата за регистрация директно с пощенския списък или поне в първото съобщение до потребителя му съобщете, че имате такъв списък.

 

Може би ще ви хрумне да създадете няколко списъка – един за технически въпроси, друг за маркетинг такива и т.н, но не е сега момента да го правите. Когато съберете критичната маса, която ви е нужна и видите, че има прекалено много различни дискусии в този списък – направете нов. В повечето случаи, общността сама иска създаването на такъв.

Съвети за пощенския списък:

  • Нека първите няколко месеца този списък да подлежи на модерация. Идеята не е да пускате само добрите мнения за вас, а да можете да реагирате с необходимото време за размисъл на всяка реакция на потребителите. Отделете доста време за това в началото. Не ви препоръчвам да триете критиките, а да отговаряте на тях с нужното внимание.
  • Напишете на видно място, че всеки може да се запише – няма ограничения.
  • Добре е да имате правила, какво може и какво не може да се прави в този списък.

Идея

Вижте тук, колко пощенски списъка използва Mozilla. Всички са ръководени от общността на Mozilla с много малки изключения.

 

Споделяне на информация

Спомняте си, че първата ви задача е да привлечете определена група хора, нали – това разгледахме в статия номер 1 и 2. Дайте възможността на тези хора, да споделят с други , който много вероятно имат същите интереси за вашия проект/идея/марка. Това става много лесно с помощта на няколко реда код.

Ето тук, можете да видите как става това. Разбира се, можете да изберете и друга услуга, но помислете най-вече в кои мрежи искате да попадне вашата информация.

Под тази публикация аз съм избрал  няколко мрежи в които искам информацията която публикувам да бъде споделена. Вижте, колко малко са. Сега вижте този проект – там мрежите са значително повече. Отделете време и проучете какви мрежи за споделяне на информация има.

Идея

Попитайте общността си кои мрежи посещава най-често!

 

Блог

Една чудесна малка стъпка напред би било пускането на Блог за вашата общност – Това ще бъде тема на следващия материал.

 

Още по темата:

  1. 1: Да приютим общността
  2. Презентацията ми от OpenFest
  3. Какво е Mozilla? (видео)

Публикувана на 11/12/11 07:30 http://bogomil.info/4547
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване