11/19/11 14:59
(http://greentech-bg.net/)

Стартира строителството на соларни централи в Силистренско и Ловешко

Снимка: Георги Кожухаров

Американската компания AES Solar ще изгради група от 7 фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност от 20.6 мегавата в близост до Силистра. Изграждането на парка ще бъде финансирано с 48 млн. евро от Societe Generale Експресбанк. Това съобщиха от централата на банката в сряда.

„Успяхме да създадем подходящ модел за предоставяне на проектно финансиране в различни сектори на икономиката“ – казва Мария Русева, изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк – “ Това ни дава възможност да бъдем полезни и в рамките на стратегията на Европейския съюз за производството на енергия от възобновяеми източници.“

Първата от електроцентралите на AES Solar с мощност 3.8 мегавата е вече в експлоатация от началото на тази година. Останалите 16.8 мегавата са в процес на изграждане и ще бъдат завършени до май догодина.

През 2009 г. AES откри вятърен енергиен парк край Каварна на стойност 270 млн. евро. Той е съвместен проект между компанията и българско-германската фирма Geo Power. Очаква се вятърният парк да достигне капацитет на производство на енергия от алтернативни източници до 330 МW. Паркът е с 52 турбини, всяка с капацитет от 3 МW, и може да произвежда до 340 GWh електроенергия на година. В рамките на проекта бяха разкрити 20 нови работни места.

AES, която инвестира основно в алтернативни и конвенционални източници на енергия, е вложила над 1.5 млрд. евро в България, което ѝ печели и водещата позиция на инвеститор у нас.

Източник: capital.bg

Фотоволтаична електроцентрала за 50 млн. лв. ще бъде изградена върху 500 декара общинска земя край град Летница, област Ловеч. Инвеститор в проекта е южнокорейският гигант Samsung, най-големият производител на електроника в света. Изпълнител на инициативата е немската фирма „Шнайдер“. Слънчевата централа ще е с номинална мощност от 14,5 мегавата. Очаква се строителството ѝ да започне до дни и трябва да приключи за 8 месеца. В него ще бъдат наети с договори 50 местни жители. Немски екип вече е приключил геодезичните изследвания на терена, научи наш екип. Информацията бе потвърдена от кмета на община Летница д-р Красимир Джонев.
Според него към соларния парк ще бъдат изградени три нови електродалекопровода.

До 40 нови работни места ще осигури той на района. „Обектът е висотехнологичен!“, коментира лаконично д-р Джонев въпроса дали слънчевата централа ще премахне безработицата в общината.

Източник: trud.bg

Публикувана на 11/19/11 14:59 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/VwElb9evMBs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване